GRATIS VERZENDING + CADEAUTJE VANAF €50 VOOR 23:30 UUR BESTELD = MORGEN IN HUIS BEOORDEELD MET EEN 9.2 OP TRUSTPILOT

GRATIS VERZENDING + CADEAUTJE VANAF €50 VOOR 23:30 UUR BESTELD = MORGEN IN HUIS BEOORDEELD MET EEN 9.2 OP TRUSTPILOT

Afwijkende mondgewoonten die je tanden kunnen beschadigen

Als je door de schappen van de drogist loopt kun je er niet omheen: whitening tandpasta’s, mondwater en DIY bleeksetjes die je tanden witter maken. Hoewel een drogist geen specialist is in tanden bleken (er liggen vaak snoepjes een gangpad verder) laat het wel duidelijk zien dat mensen graag een mooi en wit gebit willen. Als je een mooi en gezond gebit wilt is het ook belangrijk om goede mondgewoonten te hebben. Daarom is het erg belangrijk om mogelijk afwijkende mondgewoonten af te leren. Hieronder een handig overzicht voor een betere mondverzorging.

Bijten op ijs is niet goed voor je tanden

1. Te weinig water

water drinken

Iedereen kent het belang van genoeg water drinken. Toch drinken maar weinig mensen voldoende water. Probeer elke dag 2 liter water te drinken en laat cafeïne houdende dranken en alcoholische dranken even staan. Hierdoor krijg je namelijk uiteindelijk een droge mond. En een droge mond kan weer leiden tot een slechte adem en gevoelige tanden. Het is dus erg belangrijk om deze meest voorkomende slechte mondgewoonten af te leren.

2. Stop met nagelbijten

Stop met nagel bijten

Hoe zenuwachtig je ook bent, probeer te stoppen met nagelbijten. Als je op je nagels bijt, kan je je tanden behoorlijk beschadigen. Als je op je nagel bijt belast je onnodig je kaak en kan je je tandglazuur beschadigen. Hierdoor kun je ook last krijgen van gevoelige tanden.

3. Op ijs kauwen

Soms krijg je het in een drankje (als je ergens wat gaat drinken) of als het lekker warm is buiten: ijsklontjes in je drankje. Sommige mensen hebben er een hekel aan en andere mensen doen het zonder problemen: op ijsklontjes kauwen die in je drankje zitten. Als je op ijsklontjes kauwt – vooral de grotere- moet je erg hard kauwen om ze klein te krijgen. Sommige mensen breken zelfs hun vulling als ze te hard kauwen. Daarnaast kunnen mensen ook last krijgen van de kaken of gevoelige tanden als ze te vaak op ijsklontjes kauwen. Hoe lekker je het ook vind – of dat het nu een zenuwtrekje is – stop met deze afwijkende mondgewoonte.

4. Je tanden poetsen

Misschien wel een van de belangrijkste afwijkende mondgewoonten om af te leren: slecht je tanden poetsen. We weten allemaal dat we goed onze tanden moeten poetsen. De belangrijkste poetsregel van allemaal: 2 x 2 minuten je tanden poetsen. Bij voorkeur één keer in de ochtend en één keer in de avond. Niet te hard, niet te zacht en niet te weinig. Maar ook niet te vaak. Toch zijn er maar weinig mensen die zich aan deze regel kunnen houden: zo blijkt uit recent onderzoek maar liefst 40% van de 21-jarigen zich niet aan de poetsregel te houden.

Sonische Elektrische Tandenborstel 2 Stuks

5. Roken

Je leest het op elk sigarettenpakje wat je kunt kopen bij een tankstation of supermarkt, alle waarschuwingen hoe slecht roken voor je is. Hoewel wij vinden dat het uiteraard je eigen beslissing is om wel of niet te stoppen met roken, willen wij je toch het een en ander vertellen over roken.

  • Roken vormt een aanslag op je tanden door teer en nicotine
  • Daarnaast zorgt het voor een slechte doorbloeding van je tandvlees
  • Roken stimuleert de aanmaak van plak; hierdoor kun je lelijke vlekken op je tanden krijgen

Naast het feit dat de sigarettenpakjes steeds duurder worden, vind je misschien bovenstaande feiten een reden om te stoppen met roken. Het is niet makkelijk, maar het loont wel om een van de meest verslavende, afwijkende mondgewoonte af te leren. In een andere blog meer over roken na tanden bleken.

6. Je tanden zijn geen gereedschap

Gebruik je tanden niet om flesjes te openen

Grote kans dat jij of iemand uit je omgeving dit wel eens hebt gedaan, je mond als gereedschap gebruiken. Je hebt geen schaar bij de hand, dus scheur je het plakband / tape af met je tanden. Of zelfs een bierflesje openen met je tanden. Of een dop opendraaien met je tanden. Hoewel er veel kracht zit in je gebit, zijn je tanden hier niet voor gemaakt. Sterker nog: je kunt je tanden (en tandglazuur) er behoorlijk mee beschadigen. Bovendien kan je je mond er lelijk mee bezeren. Sommige mensen breken hun tanden af als ze iets willen openen met hun mond. Dus loop even naar de keuken en pak die schaar of opener. Leer deze afwijkende mondgewoonte af.

Afwijkende mondgewoonten afleren

Een goede mondhygiëne begint bij je mond goed verzorgen. Daarnaast is het soms beter om iets te doen, in dit geval is het beter om iets niet te doen. Het loont om deze afwijkende mondgewoonten af te leren. Je krijgt er een gezonder gebit en mooiere, wittere tanden van.


Veelgestelde vragen

Wat zijn afwijkende mondgewoonten?

Afwijkende mondgewoonten zijn handelingen of bewegingen die negatief zijn voor de stand van je gebit, spreken, je gehoor of je gezondheid.

Hoe kun je afwijkende mondgewoonten afleren?

Je kunt afwijkende mondgewoonten afleren. Dit begint bij bewustwording en vervolgens kun je nieuwe, betere routines aanleren. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met voldoende water drinken en tweemaal daags twee minuten poetsen.

Waarom is voldoende water drinken belangrijk?

Door voldoende water te drinken zorg je ervoor dat je mond voldoende speeksel bevat. Hierdoor word je tandglazuur beter beschermd. Daarnaast krijg je minder snel een droge mond of slechte adem.

Waarom kan ik niet op ijs kauwen?

Op ijsblokjes kauwen kan negatieve gevolgen hebben. Zo kan er een stukje tand afbreken als je op een ijsblokje kauwt. Dit kan dus schadelijk zijn voor je gebit.

MEEST VERKOCHT
ANDERE BLOG

Tandenpoetsen op de beste manier

Wat is de beste manier van tanden poetsen? Om een mooi gebit te behouden en een frisse smaak in je mond te krijgen kennen we allemaal de gouden “poetsregel”. Twee minuten per keer, twee maal per dag je tanden poetsen. Toch blijkt dat Nederlanders er niet altijd een goede poetsroutine op nahouden. Zo blijkt uit dit onderzoek dat 20-30% van de volwassenen niet netjes tweemaal daags de tanden poetst. 

(meer…)