GRATIS VERZENDING + CADEAUTJE VANAF €50 VOOR 23:30 UUR BESTELD = MORGEN IN HUIS BEOORDEELD MET EEN 9.2 OP TRUSTPILOT

GRATIS VERZENDING + CADEAUTJE VANAF €50 VOOR 23:30 UUR BESTELD = MORGEN IN HUIS BEOORDEELD MET EEN 9.2 OP TRUSTPILOT

Alcohol is slecht voor je tanden

Dat alcohol slecht is voor onze tanden is algemeen bekend. Wat doet alcohol met onze tanden, waarom is het niet goed en wat zijn de gevolgen? In deze blog gaan we in op al deze zorgen.

Alcohol is slecht voor je tanden

Waarom is alcohol slecht voor onze tanden?

Omdat het consumeren van alcoholische dranken onze speekselproductie vermindert, is alcohol slecht voor onze tanden. Speeksel beschermt als het ware de tanden. Het eiwit statherine, dat in speeksel voorkomt, heeft een schimmelwerende werking. Deze stof beschermt het tandglazuur, waardoor tanderosie zoveel mogelijk wordt voorkomen. Ook zit er histatine in speeksel. Dit is een stof die ervoor zorgt dat verwondingen in de mond snel genezen. Als u door regelmatig alcoholgebruik niet voldoende speeksel aanmaakt, kun je gebitsproblemen krijgen.

Hoe je weet of je (niet) genoeg speeksel aanmaak

Neem je regelmatig alcohol en maak je jezelf zorgen dat je niet voldoende speeksel aanmaakt? Als je echt niet genoeg speeksel produceert als je doorgaans droge lippen of een droge mond hebt, kun je daar achter komen. Is dit het geval? Dan raden we je aan naar de tandarts te gaan. Door een paar testjes te doen, kan hij ontdekken of je ongetwijfeld te weinig speeksel produceert.

De gevolgen van te weinig speeksel

Wanneer je te weinig speeksel produceert, is de kans groter dat je last krijgt van tandcariës (tandsteenontbinding) en zwelling van uw tandvlees. De gezondheid van jouw gebit verzwakt. Dit kan grote gevolgen hebben voor de rest van uw lichaam.

De mogelijke gevolgen van een slecht gebit op het lichaam

Wanneer de conditie van uw gebit verslechterd is, kun je tanden verliezen. Een slecht gebit kan ook ongewenste gevolgen hebben voor de rest van je lichaam. Namelijk, het kan leiden tot:

  • Broertes
  • Hersenvliesontsteking
  • Longontsteking
  • Hartziekten
  • Mondkanker

Pas op voor hoge zuurtegraad

Naast het feit dat het nuttigen van veel alcohol kan leiden tot weinig speekselproductie, is er nog een reden waarom het nuttigen van alcohol niet uitstekend is voor onze tanden. Omdat alcohol meestal een hoge zuurgraad heeft, is dat zo. Een hoge zuurtegraad, suggereert een lage PH. En dat is slecht voor onze tanden. Een hoge zuurgraad schaadt het glazuur van onze tanden. Het glazuur is de beschermende laag van onze tanden. Als het glazuur is aangetast, kun je last krijgen van tanderosie. Als je niets aan de erosie doet, zal het glazuur van je tanden volledig verdwijnen. Het kan zelfs het onderliggende tandbeen doen oplossen.

Daarnaast zorgt tanderosie ervoor dat jouw gebit er een stuk minder aantrekkelijk uitziet. Je tanden worden een stuk geler en kunnen zelfs bruine vlekken vertonen. Bovendien kan het uit elkaar vallen van tanden er ook voor zorgen dat uw tanden kleiner worden, wat er natuurlijk ook niet mooi uitziet.

Geniet met mate

Het is prima om af en toe een glaasje alcohol te drinken. Je tanden zullen er niet meteen uitvallen. Het is echter wel een goed idee om het gebruik van alcohol zoveel mogelijk te beperken. Denk je last te hebben van tanderosie of zwelling in je mond? Dan moet u zo snel mogelijk naar je tandarts, zodat hij jouw gebit de nodige behandeling kan geven.

Of kies voor een biertje…

Houd je van een glaasje alcohol van tijd tot tijd? Dan kun je het beste voor een biertje gaan, want van alle alcoholische dranken heeft bier de minste zuurgraad.


Veelgestelde vragen

Waarom alcohol slecht is voor je tanden?

Omdat het consumeren van alcoholische dranken onze speekselproductie vermindert, is alcohol slecht voor onze tanden. Speeksel beschermt als het ware de tanden.

Wat zijn de mogelijke gevolgen van een slecht gebit op het lichaam?

Wanneer de conditie van uw gebit verslechterd is, kun je tanden verliezen. Een slecht gebit kan ook ongewenste gevolgen hebben voor de rest van je lichaam. Het kan namelijk leiden tot: beroertes, hersenvliesontsteking, longontsteking, hartziekten en zelfs mondkanker

Welke alcoholische drank is het minst slecht voor je tanden?

In dat geval kun je het beste voor een biertje gaan, want van alle alcoholische dranken heeft bier de minste zuurgraad.

MEEST VERKOCHT
ANDERE BLOG

Alternatieven voor tanden bleken bij drogist

Je hoeft allang niet meer naar de tandarts om je tanden te bleken. Je kunt ook veilig zelf je tanden bleken. In een ander artikel alles over de veiligheid van tanden bleken. Maar waar ku je tandenbleekproducten in een winkel kopen? Tegenwoordig is dit bijvoorbeeld ook mogelijk in drogisterijen. Een plek waar je normaal ook je spullen tegen insectenbeten, deodorant en snoepgoed kunt halen. In deze blog kijken we naar de meest voorkomende verschillen tussen een gespecialiseerde tandenbleker en een drogisterij.

(meer…)