GRATIS VERZENDING + CADEAUTJE VANAF €50 VOOR 23:30 UUR BESTELD = MORGEN IN HUIS BEOORDEELD MET EEN 9.2 OP TRUSTPILOT

GRATIS VERZENDING + CADEAUTJE VANAF €50 VOOR 23:30 UUR BESTELD = MORGEN IN HUIS BEOORDEELD MET EEN 9.2 OP TRUSTPILOT

Hoe lang is nodig om goed je tanden moet poetsen?

Om goed je tanden te poetsen heb je (minimaal) 2 minuten nodig. Als je een paar scheve tanden of tandvleesproblemen hebt, moet je waarschijnlijk nog langer poetsen om evenveel tandplak te verwijderen. En begreep je dat je daar meestal niet eens tandpasta voor nodig hebt?

Hoe lang je je tanden minimaal moet poetsen

De aanbevelingen om je tanden minimaal 2 minuten te poetsen zijn gebaseerd op onderzoek waarbij proefpersonen hun tanden moesten poetsen van een halve minuut tot zes minuten. Toen de wetenschappers keken hoeveel tandplak (de voornaamste oorzaak van gaatjes en tandvleesontstekingen) er werkelijk verwijderd was, leverde dat intrigerende inzichten op.

Geduld is een schone zaak

Het blijkt dat een gewone handtandenborstel ongeveer veertig procent van alle tandplak in een halve minuut kan verwijderen. Op zich geen slecht resultaat, maar als je anderhalve minuut doorgaat, kun je 25 procent meer van de slechte mondbacteriën wegpoetsen. Hier wordt het grootste resultaat bereikt, vandaar het advies om twee keer per dag minstens twee minuten te poetsen.

Elektrisch nog veel beter

Als je tanden je dierbaar zijn, blijf er dan bij, want 2 minuten elektrisch poetsen verwijdert maar liefst vijfentachtig procent van de tandplak. Dat is tien procent meer dan wat je weg krijgt in zes minuten poetsen met een gewone manuele tandenborstel.

Het achterste deel van de tong en bevat veel groeven, het heeft een ruw tongoppervlak. Als de tong uitgestoken wordt, is soms een witte/gele aanslag op het achterste deel van de tong te zien. Deze aanslag bestaat voornamelijk uit bacteriën.

Tijdens je slaap, zeker als je met je mond open slaapt, kan er weinig speeksel gevormd worden en is de zuurstofopname in de mond laag. Hierdoor neemt de hoeveelheid zwavelverbindingen toe. Daarom zal je smaak en de geur in je mond `s ochtends het minst aangenaam zijn.

Sonische Elektrische Tandenborstel 2 Stuks

Scheve tanden betekent langer poetsen

” Het advies van minimaal twee minuten is een gemiddelde,” weet Fridus van der Weijden, bijzonder leraar Paradontologie aan het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). “Als je volledig rechte tanden hebt waar je snel overal bij kunt, heb je misschien iets minder tijd nodig. Heb je echter een paar scheefstaande tanden of worstel je met terugtrekkend tandvlees, dan zul je langer moeten investeren voor hetzelfde resultaat.” Hoeveel langer precies varieert van individu tot individu en wordt het best met je mondhygiëniste besproken, aldus de professor. “Voor sommige mensen kan de perfecte tandenpoetstijd veilig oplopen tot 4 minuten,” zegt van der Weijden.

Tandpasta verwijdert tandplak maar zeer beperkt

Het valt op dat je met tandpasta niet veel meer tandplak elimineert dan zonder. Tandpasta heeft wel een belangrijk preventief en beschermend resultaat, onder andere dankzij fluoride. Dit is een natuurlijke verbinding die de tanden minder kwetsbaar maakt voor zuuraanvallen van bacteriën. Iedereen moet tandpasta met fluoride gebruiken,” moedigt Van der Weijden aan. “Maar voor het onmiddellijke effect maakt het om die reden niet uit of je met of zonder tandpasta poetst.”

Hoe goed poets jij je tanden echt?

Als je je tandenborstel op de juiste manier gebruikt, kun je op de juiste manier van tandplak afkomen. Een efficiënte en gemakkelijke methode is de zogenaamde Bass aanpak.

  • Zet de tandenborstel in een hoek (van 45 graden) tegen de tandvleesrand. Oefen lichte druk uit. Maak dan korte achterwaartse en voorwaartse bewegingen. Ga een paar seconden door met poetsen op precies dezelfde plaats en beweeg daarna de borstel een beetje extra.
  • Poets systematisch en probeer een vaste volgorde aan te houden, zodat geen enkele plaats van de tand wordt overgeslagen.
  • Vergeet niet de binnenkant van alle tanden mee te nemen.
  • Poets je tanden ‘s morgens na het ontbijt en ‘s avonds voor het slapen gaan.

Suggestie: je kunt de achterste tanden veel beter bereiken door je mond iets te sluiten.

Als je een paar ongelijke tanden of tandvleesaandoeningen hebt, zul je waarschijnlijk nog langer moeten poetsen om evenveel tandplak te verwijderen. Op zich geen slecht resultaat, maar als je anderhalve minuut doorgaat, kun je 25 procent meer van de slechte mondbacteriën wegpoetsen. Als je tanden je dierbaar zijn, blijf er dan bij, want met twee minuten elektrisch poetsen raak je maar liefst vijfentachtig procent van de tandplak kwijt. “Als je helemaal rechte tanden hebt waar je overal gemakkelijk bij kunt, heb je misschien iets minder tijd nodig. “Maar voor het onmiddellijke resultaat maakt het om die reden niet uit of je met of zonder tandpasta poetst.”


Veelgestelde vragen

Hoe lang kun je het beste je tanden poetsen?

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat je het beste je tanden 2 minuten per keer kunt poetsen om de juist hoeveelheid tandplak te verwijderen.

Welke tandenborstel kun je het beste gebruiken voor het poetsen?

Als je kijkt naar een handmatige tandenborstel versus een elektrische dan kun je het beste kiezen voor een (sonische) elektrische tandenborstel. Dit omdat deze meer trillingen per minuut geven waardoor je de tandplek beter verwijderd.

Maakt het een groot verschil welke tandpasta je gebruikt voor het poetsen?

Wat hierin opvalt dat je met tandpasta niet veel meer tandplak elimineert dan zonder. Tandpasta heeft wel een belangrijk preventief en beschermend resultaat, onder andere dankzij fluoride. Dit is een natuurlijke verbinding die de tanden minder kwetsbaar maakt voor zuuraanvallen van bacteriën.

MEEST VERKOCHT
ANDERE BLOG

Tanden bleken Den Haag

Wil je jouw tanden bleken in Den Haag en wil je weten wat de best geteste manier is om je tanden te bleken? Dan hoef je niet verder te zoeken: je kunt het beste thuis je tanden bleken. In deze blog word uitgelegd dat je overal in Nederland je tanden kunt bleken. In deze blog meer over Wij snappen dat je liever niet de deur uit wilt gaan om wittere tanden te krijgen. Je ligt met je mond open en je moet een awkward gesprek houden over de bloemetjes en de bijtjes. Daarnaast kun je maar 1 keer je tanden bleken en krijg je een peperdure rekening op de mat. Je kunt je tanden bleken in Den Haag of Amsterdam, zonder dat je daar steeds dure afspraken voor hoeft te maken. Je kunt gewoon thuis je tanden bleken, met veilige producten.

(meer…)