GRATIS VERZENDING + CADEAUTJE VANAF €50 VOOR 23:30 UUR BESTELD = MORGEN IN HUIS BEOORDEELD MET EEN 9.2 OP TRUSTPILOT

GRATIS VERZENDING + CADEAUTJE VANAF €50 VOOR 23:30 UUR BESTELD = MORGEN IN HUIS BEOORDEELD MET EEN 9.2 OP TRUSTPILOT

Houtskool voor je tanden: goed of slecht?

Er zit tegenwoordig in veel beautyproducten, zoals de houtskool tandpasta, een eeuwenoude stof: activated charcoal, ook wel actieve kool genoemd. Je herkent het aan de zwarte kleur. Naast douchegels, scrubs en zelfs gezichtsmaskers zijn er tandpasta’s met houtskool die je tanden witter zouden maken. Werkt het wel? Of is het poetsen van je tanden met een houtskool tandpasta erg schadelijk?

Houtskool poeder gebruiken voor je tanden

Tandpasta met houtskool

Als je aan houtskool denkt, denk je misschien aan de zomer, gezellig samen barbecueën. Of aan kunstenaars die aan de slag gaan met een kunstwerk. Als houtskool geactiveerd zou zijn, zou het een in staat zijn tot wonderen. Door bijvoorbeeld kokosnoot, hout of bamboe te verhitten ontstaat houtskool. Het zwarte poeder wat we allemaal kennen. Als je dat vervolgens stoomt op hoge temperatuur en filtert, activeer je de houtskool. Op deze manier spreken we dus over activated charcoal.

Actieve houtskool werkt volgens adsorptie: het werkt als een soort magneetje dat vuil en vetten opneemt en wordt voor verschillende toepassingen gebruikt. Een voorbeeld voor zo’n toepassing zijn lucht- en waterfilters. Zo word er bijvoorbeeld in ziekenhuizen vaak gebruik gemaakt van een charcoal luchtfilter. Daarmee worden de chemicaliën en slechte stoffen opgenomen.

Doordat houtskool al honderden jaren een bewezen effect heeft, dachten veel cosmeticabedrijven: dit is een wondermiddel. Activated charcoal is immers niet meer weg te denken. Zo heb je ook een tandpasta met houtskool. Hoewel er op wetenschappelijk gebied nog veel ontdekkingen gedaan worden over actieve kool, zijn de berichten hoopgevend.

Een recente studie uit 2019 laat zien dat activated charcoal goed is voor de bacteriën in de mond en het zorgt ervoor dat de PH waarde in je mond neutraal blijft. Dit zorgt voor een betere mondgezondheid. Naast het feit dat het goed is voor je mondgezondheid heeft de zwarte tandpasta ook nog een reinigende werking. Zo word het oppervlak van je tanden gereinigd door de natuurlijke absorberende werking. Als je dus oppervlakkige verkleuringen op je tanden hebt, worden deze als het ware geabsorbeerd door de activated charcoal. Hiermee herstel je de natuurlijke kleur van je tanden. Je kunt op een veilige manier je tanden witter maken met de houtskool tandpasta. Waar moet je verder op letten?

Veiligheid boven alles

Activated charcoal heeft een absorberende werking. Het is zelfs zo sterk, dat het zelfs in hoge dosering de werking van de pil zou kunnen remmen. Hoewel hier nog geen bekende berichten over zijn, adviseren wij altijd even om te overleggen met je huisarts of je je tanden kunt poetsen met activated charcoal en de pil kunt gebruiken. Daarnaast is het belangrijk om te letten op de schuurwaarde van de tandpasta.

Je wilt namelijk een tandpasta die je tanden wel goed schoon maakt, maar niet schadelijk is voor je tandglazuur.

Veilige tandpasta voor gevoelige tanden

Zoals gezegd, helpt tandpasta met houtskool je indirect met wittere tanden krijgen. Hoewel je op internet veel verschillende verhalen leest, zo werkt het bij de een heel goed en bij de ander zie je geen verschil. Je kunt zelfs zwarte tandpasta kopen, speciale tabletjes en zelfs tandenborstels met houtskool haren. Omdat de zwarte tandpasta gebaseerd is op natuurlijke ingrediënten, bevordert het de mondgezondheid. Daarom is de houtskool tandpasta ideaal voor gevoelige tanden. Bij gaatjes of pijnlijk tandvlees adviseren wij altijd om naar de tandarts of mondhygiënist te gaan.

Niet te hard poetsen

Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar activated charcoal en gevoelige tanden. Zo blijkt uit een recente studie uit 2019 dat je van charcoal tandpasta wel degelijk schonere tanden krijgt. Je moet echter wel goed letten op de schuurgraad van de tandpasta. De schuurgraad van de tandpasta wordt weergegeven met RDA. Als de RDA beneden de 250 is, is de tandpasta veilig om te gebruiken.

Houtskoolpoeder is een soort scrub voor je tanden. Hierdoor kun je je tanden schoner maken, maar net als bij andere beautyproducten geld: niet te vaak en te veel gebruiken. Zo kun je dus oppervlakkige verkleuringen wegpoetsen. Maar als je te vaak en te hard poetst, kun je je tandglazuur ook beschadigen.

Extra gefilterde charcoal

Het is daarom belangrijk dat de charcoal extra gefilterd is. Daarmee worden de kleine deeltjes extra klein gemaakt en de deeltjes goed verspreid. Ook belangrijk: de schuurgraad is zo niet te hoog. Hiermee voorkom je gevoelige tanden door tanden poetsen met een houtskool tandpasta.

Zwarte tandpasta en wittere tanden

Je moet dus goed op letten met het gebruik van activated charcoal of een houtskool tandpasta. Maar de belangrijke vraag: krijg je er wittere tanden van? Doordat houtskool een natuurlijke absorberende werking heeft en het schuurt, haalt het oppervlakkige verkleuringen weg. Je tanden worden hierdoor niet van binnenuit gebleekt, maar ze zijn hierdoor van buitenaf wel witter. Daarnaast zijn ze een stuk schoner dan voorheen. Een recente studie uit 2019 laat zien dat een houtskool tandpasta een wetenschappelijk bewezen blekend effect heeft. Je krijgt er dus wittere tanden van.

Je kunt je tanden iets witter maken door te poetsen. Daarentegen hebben je tanden nu eenmaal een bepaalde natuurlijke kleur van zichzelf. Bijna niemand heeft van nature hagelwitte tanden. Door je tanden te poetsen verzorg je je tanden goed. Daarnaast wordt het laagje glazuur schoner, maar je tanden worden er van binnenuit niet witter door.

zwarte tandpasta voor wittere tanden

Houtskool tandpasta: goed of slecht?

Je kunt wittere tanden krijgen door je tanden te poetsen met een charcoal tandpasta. Ze worden gereinigd door de natuurlijke absorberende werking van actieve kool. Daarnaast toont een recente studie uit 2019 aan dat het goed is voor je mondgezondheid en een aantal belangrijke mondbacteriën. Toch moet je ook goed letten op de veiligheid.

Omdat het een sterk absorberende werking heeft, is het verstandig om te vragen of je het in combinatie met de pil mag gebruiken. Hoewel hard bewijs hiervoor ontbreekt, is veiligheid het belangrijkst. Daarnaast moet je ook goed letten op de schuurwaarde van de houtskoolproducten. Zo moet de schuurwaarde van de houtskoolproducten (RDA) onder de 250 zijn. Daarom is het belangrijk om te kijken naar zuivere, extra gefilterde houtskool. Tot slot: gebruik het product met mate en poets niet te hard. Zo kun je op een veilige manier schonere, wittere tanden krijgen.

Zoek je nog een andere natuurlijke tandenbleker? Lees dan eens deze blog over tanden bleken met kokosolie.


Veelgestelde vragen

Is charcoal slecht voor mijn tanden?

Als je charcoal goed en veilig gebruikt, is het niet slecht voor je tanden. Charcoal heeft een absorberende werking en de korreltjes werken als een soort scrub voor je tanden. Het is belangrijk om dus niet te hard te poetsen. Daarnaast moet de houtskool tandpasta een schuurwaarde (RDA) van onder de 250 hebben.

Hoe werkt houtskool voor je tanden?

Actieve kool, ook wel activated charcoal, heeft een sterk absorberende, maar ook schurende werking. Het hecht zich op natuurlijke wijze aan oppervlakkige verkleuringen op je tandglazuur en nare geurtjes in je mond. Deze kun je er vanaf poetsen. Daardoor krijg je wittere tanden en een frissere mond. Je tanden worden er ook schoner door.

Is charcoal schadelijk voor tandglazuur?

Charcoal (actieve kool) heeft een absorberende, maar ook schurende werking. Belangrijk is dat de schuurwaarde (RDA) onder de 250 is en je niet te hard en te lang poetst. Hierdoor kun je schade toebrengen aan je tandglazuur. Als je kort (2 min) en zachtjes je tanden je tanden poetst en de charcoal is veilig, is het niet schadelijk voor je tandglazuur.

Is tandpasta met houtskool goed voor je tanden?

De tandpasta met houtskool is een veilige tandpasta om je tanden goed mee te reinigen en vuiltjes en nare geurtjes uit je mond te verwijderen. Je krijgt er dus schonere, wittere tanden van. Daarnaast worden nare geurtjes en bacteriën uit de mond geabsorbeerd en verwijderd. De houtskool tandpasta is een veilige tandpasta die daarmee goed voor je tanden is.

MEEST VERKOCHT
ANDERE BLOG

Tanden natuurlijk bleken

Wil je je tanden natuurlijk bleken en ben je benieuwd hoe je dat het best aanpakt? Wij hebben een all natural productenlijn voor jou samengesteld. De producten zijn getest en voldoen aan Europese regels en wetten. Daarmee zijn onze producten 100% veilig. Je kunt op een veilige manier een natuurlijk witter gebit krijgen. Wij hebben ook voor jou een aantal handige tanden bleken trucs op een rijtje gezet.

(meer…)