GRATIS VERZENDING + CADEAUTJE VANAF €50 VOOR 23:30 UUR BESTELD = MORGEN IN HUIS BEOORDEELD MET EEN 9.2 OP TRUSTPILOT

GRATIS VERZENDING + CADEAUTJE VANAF €50 VOOR 23:30 UUR BESTELD = MORGEN IN HUIS BEOORDEELD MET EEN 9.2 OP TRUSTPILOT

Kun je een dode tand bleken?

Als je een ongeluk hebt gehad, zoals een klap tegen de tand, kan het zijn dat er een stuk tand is afgebroken of dat je zelfs een dode tand hebt. Je kunt ook last krijgen van een dode tand zonder dat je het merkt. Een dode tand geeft vaak klachten. Het belangrijkste symptoom is een veranderde tandkleur. Soms kan het gepaard gaan met pijn of klopgevoeligheid.

Kun je een dode tand bleken

De kleur van een dode tand

Een dode tand kan veranderen van kleur: soms word deze tand blauwig of grijzig. Dit wordt erger naarmate hij langer dood is. Deze tandverkleuring ontstaat doordat de rode bloedlichaampjes in het tandbeen dood zijn. Deze bloedlichaampjes zijn dood en bevatten ijzer. Dat dringt door tot in de tand. Daardoor verkleurt de tand. Eigenlijk kun je dit vergelijken met een blauwe plek op je lichaam. Gelukkig kun je een afgestorven tand bleken.

Daarentegen is een afgestorven tand wel wat brosser en fragieler. Dat maakt dat het bleken van een dode tand altijd heel voorzichtig moet gebeuren. Wij adviseren om dit altijd door een tandarts te laten doen. Je kunt het beste niet zelf je afgestorven, zieke tand bleken. Wij leggen je uit waarom.

Hoe krijg je een dode tand?

Je kunt een dode tand krijgen op verschillende manieren. Ten eerste kun je dit krijgen door tandbederf. Doordat je gaatjes kunt krijgen in je tandglazuur, kunnen er kleine holtes ontstaan in de tanden. Hierdoor kunnen ontstekingen in de tanden ontstaan. Als deze ontstekingen de tandzenuw bereiken, kan de tandzenuw afsterven. Bij gaatjes of vermoeden van gaatjes in de tanden adviseren wij altijd om naar de tandarts te gaan. Toch geld bij tandbederf ook: voorkomen is beter dan genezen. Zo kun je met een natuurlijke tandpasta, oil pulling, (water)flosser, tandenpolijster of tongschraper een goede mondhygiëne krijgen. Daarmee voorkom je gaatjes in je tanden en tandbederf. Daarmee kun je tandbederf voorkomen.

Ten tweede kun je een afgestorven tand krijgen door een trauma. Als er een stuk tand afbreekt of je krijgt een harde klap op je tand, kan er een bloeding ontstaan in de tand. Als het bloed het binnenste gedeelte van de tand bereikt (pulpa) krijgt de zenuw geen voeding en zuurstof meer. Hierdoor sterft de zenuw af en krijg je een afgestorven tand. Ga na een ongeluk of harde klap op de tand altijd naar de tandarts. Wij adviseren om een dode tand ten alle tijden te laten behandelen door een tandarts. Hiermee voorkom je verdere ontstekingen, zoals een tandwortelontsteking.

Wortelkanaalbehandeling bij een dode tand

Je kunt een dode tand bleken, maar dat kan niet met bleekgel van buitenaf. Je moet dan je gebit laten behandelen door een tandarts met een wortelkanaalbehandeling. Het goede nieuws is dat het geen pijn hoeft te doen. Als de zenuw helemaal dood is, kun je namelijk geen pijn voelen. Je kunt alleen nog gevoelige tanden krijgen door de gevoelige wortelpunt. Daardoor krijg je toch een verdoving.

Wil je je afgestorven tand niet bleken? Toch moet je de wortelkanaalbehandeling doen. Anders blijft er een wortelpuntontsteking. Als je de wortelkanaalbehandeling doet, word de wortelkanaalvulling helemaal afgesloten met een vulling, van de wortelpunt tot aan de kroon van de tand. Daardoor voorkom je dat er verdere ontstekingen ontstaan.

Tandverkleuring bij wortelkanaalbehandeling

Als je een wortelkanaalbehandeling ondergaat krijg je in veel gevallen toch een tandverkleuring. Je krijgt een soort roze-rood rubberachtig materiaal in je mond, genaamd gutta percha. Gutta percha is een soort roze-rood rubberachtige materiaal. Dit kan het wortelkanaal perfect afsluiten. Toch krijg je van dit materiaal ook vaak lelijke tandverkleuringen. Soms heeft een tand met name bij de rand van het tandvlees een rode tot zwarte verkleuring. Je kunt deze tandverkleuring alleen laten verhelpen door de vulling korter te laten maken, tot ruim onder het niveau van het tandvlees. Vervolgens kun je de tand van binnenuit laten bleken door de tandarts.

Een dode tand bleken van binnenuit

Als de wortelkanaalvulling het zenuwkanaal goed afsluit, kan de dode tand gebleekt worden. Dit gebeurt van binnenuit met een wit poeder genaamd natriumperboraat. Dit is een ander bleekmiddel dan in de bleekgels zit. Deze manier van tanden bleken kost veel tijd en kan alleen door een tandarts gedaan worden. Het witte poeder wordt opgelost in water en in het binnenste van de afgestorven tand aangebracht. Na een paar dagen kan deze manier van bleken herhaald worden, net zolang tot het gewenste resultaat bereikt is.

Het bleken van een verkleurde tand

Voor het bleken van een verkleurde, dode tand kan je alleen terecht bij een tandarts. Om te voorkomen dat je tand afsterft kun je beter een goede mondhygiëne te hanteren. Zo kun je je tanden flossen, je mond spoelen met kokosolie of je tong schrapen. Daarnaast is het verstandig om tweemaal daags je tanden te poetsen, 2 minuten per keer. Tot slot: bezoek de tandarts regelmatig, in ieder geval twee keer per jaar. Met al deze tips kun je een dode tand voorkomen. Lees hier voor meer tips hoe je gevoelige tanden (na bleken) kunt voorkomen.

Sonische Elektrische Tandenborstel 2 Stuks

Veelgestelde vragen

Hoe krijg je een dode tand?

Je kunt een dode tand krijgen door tandbederf of door een trauma. Tandbederf ontstaat door gaatjes in de tanden lang te laten zitten. Zo kunnen er ontstekingen ontstaan en kan de tandzenuw afsterven. Daarnaast kan door een trauma of harde klap een interne bloeding ontstaan die ervoor zorgt dat de tandzenuw afsterft.

Kun je een dode tand voorkomen?

Je kunt een dode tand voorkomen door een goede mondhygiëne te hanteren. Zo voorkom je tandbederf. Je kunt je tanden flossen, je tanden polijsten en je mond spoelen met mondwater. Daarnaast is het verstandig om regelmatig de tandarts te bezoeken, in ieder geval twee maal per jaar. Als je een dode tand hebt door een trauma, is het verstandig de tandarts te bezoeken.

Kun je de kans op een dode tand verminderen?

Je kunt de kans op een dode tand verminderen door tijdens een contactsport altijd een gebitsbeschermer of bitje te dragen. Daarnaast kun je beter niet op harde dingen als ijs kauwen of voorwerpen openen met je tanden. Tot slot kun je het beste tweemaal daags, twee minuten per dag je tanden poetsen en met regelmaat de tandarts bezoeken.

Kun je een dode tand bleken?

Je kunt een dode tand bleken, maar dit kan niet met een bleekgel van buitenaf. De bleekmethode die gehanteerd word is een bleekmethode van binnenuit. Na een wortelkanaalbehandeling word je tand gevuld met een witte stof, natriumperboraat. Deze methode moet een aantal keer herhaald worden. Dit kan alleen door een tandarts gedaan worden.

MEEST VERKOCHT
ANDERE BLOG

Tanden bleken met of zonder beugel?

Als je een beugel draagt word je net wat vaker aan je gebit herinnerd dan normaal. Zeker in het begin moet je wennen aan de plaatjes op je gebit. Je hebt niet meer het “gladde” gevoel van je tanden als je met je tong over je tanden gaat. Er blijven ook meer vuiltjes achter de plaatjes hangen met een beugel. Heeft je orthodontist je al verteld dat je een hele goede mondhygiëne moet hanteren als je een beugel draagt? En kan je ook je tanden bleken met een beugel? In deze blog vertellen wij je alles over tanden bleken met of zonder een beugel.

(meer…)