GRATIS VERZENDING + CADEAUTJE VANAF €50 VOOR 23:30 UUR BESTELD = MORGEN IN HUIS BEOORDEELD MET EEN 9.2 OP TRUSTPILOT

GRATIS VERZENDING + CADEAUTJE VANAF €50 VOOR 23:30 UUR BESTELD = MORGEN IN HUIS BEOORDEELD MET EEN 9.2 OP TRUSTPILOT

Pijn / gevoelige tanden na bleken: 11 tips

Als je gevoelige tanden hebt, is het de vraag of het verstandig is om je tanden te bleken. Er zijn (online) namelijk veel bleekmiddelen waar je gevoeligere tanden of pijnlijk tandvlees van krijgt. Daarom is het altijd belangrijk om goed te kijken naar hoe je het beste veilig je tanden kunt bleken. Denk hierbij aan de inhoud van de bleekmiddelen en of het getest is. Je wilt wel wittere tanden, maar je wilt geen gevoelige tanden of pijnlijk tandvlees. Gelukkig zijn er manier om gevoelige tanden witter te maken zonder dat het de gevoeligheid verergert. Lees in een andere blog meer over de voordelen en nadelen van tanden bleken.

Gevoelige tanden na het bleken

Gevoelige tanden

Het probleem bij gevoelige tanden is vaak dat het tandvlees zich terugtrekt. Daardoor komen je tandhalzen en tandwortels bloot te liggen. Dit is erg vervelend en een reden waardoor je tandpijn na bleken kunt ervaren. Door je tandbeen lopen hele kleine kanaaltjes waarin zenuwuiteinden liggen. Normaal gesproken worden deze zenuwuiteinden beschermd door je tandglazuur. Alleen bij je tandhalzen en tandwortels niet. Normaal gesproken ligt hier je tandvlees overheen. Als dat zich teruggetrokken heeft, liggen de kanaaltjes ineens helemaal open voor allerlei invloeden van buitenaf.

Daardoor kun je ineens last krijgen van je tanden bij warme thee en koffie, of een zuur snoepje eten. Daarnaast ontstaan er in het onbeschermde stukje tandbeen ook nog eens makkelijk gaatjes. Je kunt er zelfs een dode tand van krijgen. In een andere blog meer over afleren van afwijkende mondgewoonten. Wil jij geen pijn na tanden bleken? Lees snel verder voor 11 tips hoe je geen gevoelige tanden krijgt (na bleken).

Poets je tanden twee maal per dag

Het liefst poets je twee keer per dag, minimaal twee minuten per keer. De beste poetsmomenten zijn in de ochtend na het ontbijt en in de avond vlak voor het slapengaan. Je zou misschien denken dat je niet vaak genoeg je tanden kunt poetsen, maar niet is minder maar. Je kunt ook te vaak je tanden poetsen. Daarmee kun je je tandvlees en tandglazuur beschadigen.

Sonische Elektrische Tandenborstel 2 Stuks

Poets je tanden onder de goede hoek

Zet de tandenborstel schuin in een hoek van ongeveer 45 graden richting het tandvlees. Poets de drie B’s: de boven-, binnen- en buitenkant van je tand. Het is belangrijk om de achterkant van je achterste kiezen niet te vergeten. Doe dit met rustige, korte heen-en-weer bewegingen zonder hard te drukken.

Poets je tanden zachtjes

Zoals gezegd is het belangrijk om je tanden niet te hard te poetsen. Daarmee voorkom je gevoelig tandvlees en gevoelige tanden. Als je hard drukt, kun je het tandvlees letterlijk weg poetsen en het tandglazuur minder sterk maken. Het is dus belangrijk om je tanden zachtjes te poetsen en niet te hard te drukken. Daardoor krijg je gezond tandvlees en geen pijn na tanden bleken.

Verwijder tandplak

Het is goed voor de gezondheid van je tandvlees om tandplak te verwijderen met een waterflosser of een tandenpolijster. Tandplak vormt zich namelijk vaak achter je tanden en tussen je tanden. Daar kom je vaak niet bij met je tandenborstel. Toch kan tandplak ervoor zorgen dat je tandvlees zich terugtrekt. Daardoor kun je gevoelige tanden krijgen. Daarom is verstandig elke 24 uur je tanden te flossen en/of te polijsten. Zo krijg je schone tanden en geen pijn na tanden bleken.

Waterflosser monddouche

Kies een stevige medium tandenborstel

Het is belangrijk om een stevige tandenborstel zonder al te harde borstelhaartjes te kiezen. Een bamboe tandenborstel lijkt hierbij ideaal. De stevige, nauwkeurige borstelhaartjes reinigen op natuurlijke wijze je tanden zonder dat je hierbij last krijgt van gevoelige tanden of pijnlijk tandvlees.

Bleekmiddel met weinig peroxide

Veel bleekmiddelen hebben als neveneffect dat je tandvlees gevoeliger wordt en je last krijgt van pijnlijke tanden. Dat is voor iemand met gevoelige tanden natuurlijk niet prettig. Maar gelukkige gebeurt dit niet bij alle methodes om je tanden te bleken. De genoemde effecten worden namelijk vooral veroorzaakt door ingrediënten als waterstofperoxide en carbamideperoxide, die diep in je tanden doordringen. Bij de tandarts is de wettelijke norm op maximaal 6% vastgesteld. Voor mensen met gevoelige tanden kan dit al te hoog zijn. Daarom zijn er ook professionele producten op de markt met maximaal 0,1% waterstofperoxide. In een ander artikel kun je lezen dat je bij Tanden Bleken Thuis overal in Nederland veilig je tanden bleken.

Je kunt uiteraard ook je tanden bleken zonder waterstofperoxide. Iets minder effectief, maar ook minder risico op gevoelige tanden. Zo krijg je geen pijn na tanden bleken. Mocht je ondanks het bleken zonder peroxide toch last van je tanden krijgen dan raden wij aan om de tandarts te bezoeken.

Teeth Whitening Kit Fleeck

Poets je tong schoon

Je kunt het beste voordat je je tanden gaat bleken je tong poetsen. Op de achterkant van je tong bevinden zich vaak enorm veel bacteriën, die voor een witte aanslag zorgen op je tong. Deze bacteriën kun je eraf poetsen, of met een tongschraper eraf schrapen. Zo kunnen die bacteriën zich niet op je tanden of tandvlees nestelen. Hiermee voorkom je niet alleen een slechte adem, maar ook terugtrekkend tandvlees of pijnlijke tanden.

Tongschraper

Kies een natuurlijke whitening tandpasta

Er zijn enorm veel whitening tandpasta’s op de markt, met veel verschillende eigenschappen. Sommige mensen zijn gevoelig voor tandpasta met fluoride of krijgen pijnlijke tanden van veel chemische stoffen. Daarom is het verstandig eens een natuurlijke charcoal tandpasta te overwegen. De tandpasta bevat veel natuurlijke ingrediënten, zoals betonietklei en charcoal die je tandvlees gezonder maakt. Of een aloë vera tandpasta, die je tandvlees zachter en gezonder maakt. Het whitening effect van onze natuurlijke tandpasta’s zit hem in silicadeeltjes; natuurlijke kristalletjes die zo klein zijn dat ze nauwelijks schuren, maar waardoor je tanden wel schoner worden. Zo krijg je minder snel last van gevoelige tanden na bleken.

Charcoal Tandpasta

Spoel je mond met een mondspoeling

De kans op gevoelige tanden is enorm klein als je je tanden bleekt zonder peroxide of met maximaal 0,1% waterstofperoxide. Daardoor krijg je geen pijn na tanden bleken. Daarnaast voldoen onze producten aan EU – voorwaarden en beschikken ze over de veiligheidscertificaten. Daardoor kun je met onze producten je tanden 100% veilig en zonder risico’s bleken.

Mond spoelen met mondwater of waterflosser

Toch kun je extra maatregelen nemen. Je kunt je mond spoelen met een Fluor-Aid mondspoelmiddel. Dit is een middel dat de gevoeligheid van je tanden vermindert. Bovendien bevat deze mondspoeling ingrediënten die het tandglazuur versterken en het tandplak verminderen.

Poets je tanden niet te vaak

Hoewel veel mensen hun tanden regelmatig poetsen, word het altijd aangeraden om tweemaal daags twee minuten per keer je tanden te poetsen. Hoewel je kunt denken dat je je tanden niet vaak genoeg kan poetsen, kan dit zorgen voor gevoelige tanden. Uit recent onderzoek blijkt dat als we onze tanden te vaak poetsen dit kan leiden tot gevoelige tanden en pijnlijk tandvlees. Poets je tanden dus niet te vaak, maar ook zeker niet te weinig.

Poets je tanden niet te hard

Door je tanden heel hard te poetsen kan het voorkomen dat het tandvlees zich terugtrekt. Je poetst dan letterlijk je tandvlees weg. Om goed je tanden te poetsen, kun je het beste zachtjes je tanden poetsen. Daardoor komen je tandhalzen bloot te liggen, waardoor je gevoelige tanden kunt krijgen. Daardoor kun je pijn na tanden bleken krijgen.

Toch gevoelige tanden

Als je ondanks al deze tips toch last blijft houden van gevoelige tanden, kan het zijn dat je een vulling, kroon of brug nodig hebt. Dit kan de tandarts voor je doen. Lees in een andere blog alles over je tanden bleken met een kroon, vulling of brug.

Sonische Elektrische Tandenborstel 2 Stuks

Hoe ontstaan gevoelige tanden?

Gevoelige tanden ontstaan als het tandbeen bloot is komen te liggen. Het tandbeen is het deel van de tand of kies waaruit de wortel is opgebouwd. In het tandbeen liggen kleine kanaaltjes met zenuwuiteinden. Dit ligt normaal onder tandglazuur of tandvlees. Als het tandvlees zich terugtrekt, komt het tandbeen dus bloot te liggen. Als je dan koude of warme voedingsmiddelen nuttigt, geeft dit druk op de zenuwuiteinden en krijg je een pijnlijk gevoel.

Hoe krijg je last van gevoelige tanden?

Je kunt op verschillende manieren last krijgen van gevoelige tanden. Dat kan bijvoorbeeld door je tanden te vaak te poetsen, te hard te poetsen of niet onder de goede hoek. Daardoor kun je het tandglazuur en tandvlees beschadigen. Je kunt ook gevoelige tanden krijgen als je je tanden bleekt met waterstofperoxide of carbamideperoxide.

Kun je gevoelige tanden bleken?

Als je last hebt van gevoelige tanden is het niet altijd verstandig om je tanden te bleken. Je tanden en zelfs het tandvlees kunnen na het bleken een aantal dagen gevoelig zijn. Deze gevoeligheid ontstaan vooral als je je tanden bleekt met waterstofperoxide of carbamideperoxide. Als je gevoelige tanden hebt, kun je het beste je tanden bleken zonder peroxide. Daarnaast kun je naar je tandarts of mondhygiënist gaan om een passend advies te vragen.

Kan ik gevoelige tanden voorkomen na bleken?

Ja, er zijn verschillende manier om gevoelige tanden te voorkomen na bleken. Zo is het belangrijk om je tanden goed, maar niet te vaak te poetsen voor het tanden bleken. Daarnaast is het belangrijk je tong goed te poetsen. Er kunnen zich namelijk veel schadelijke bacteriën vormen op de achterkant van je tong. Tot slot kun je je mond spoelen na het tanden bleken met een Fluor-Aid mondspoelmiddel.

MEEST VERKOCHT
ANDERE BLOG

Tanden bleken met Opalescence: alternatieven

Opalescence is een veelgebruikt professioneel merk voor tanden bleken, zowel voor thuis als bij de tandarts. Je wilt je tanden bleken met een professionele bleekhandeling, maar bent op zoek naar een alternatief voor Opalescence. Is er nog iets meer op de markt dan Opalescence?

(meer…)