GRATIS VERZENDING + CADEAUTJE VANAF €50 VOOR 23:30 UUR BESTELD = MORGEN IN HUIS BEOORDEELD MET EEN 9.2 OP TRUSTPILOT

GRATIS VERZENDING + CADEAUTJE VANAF €50 VOOR 23:30 UUR BESTELD = MORGEN IN HUIS BEOORDEELD MET EEN 9.2 OP TRUSTPILOT

Slechte adem? Oorzaken & oplossingen

Veel mensen hebben wel eens last van een slechte adem of een vieze smaak in de mond. Vooral `s ochtends bij het wakker worden. Of als je bijvoorbeeld bepaalde gerechten eet met knoflook en ui. Daarnaast krijg je ook een slechte adem van roken of het gebruik van alcohol. Door je tanden te poetsen met een (natuurlijke) tandpasta of iets anders te eten en/of drinken kan een slechte adem snel verholpen worden. Maar kan je dit ook voorkomen?

slechte adem

Oorzaken van een slechte adem buiten de mondholte

Adem die naar rotte eieren ruikt. Ongeveer een kwart van de volwassenen heeft een onaangename geur in de adem, ook wel halitose genoemd. Zo’n drie procent van de Nederlanders heeft hier zelfs chronisch last van. 

Je kunt uit je mond stinken door oorzaken buiten de mondholte. Dit kan komen door bijvoorbeeld:

 • Luchtwegaandoeningen;
 • Aandoeningen in het maag-darmkanaal;
 • Lever/galblaasaandoeningen;
 • Voedings/genotmiddelen;
 • Geneesmiddelen;
 • Suikerziekte

Er zijn nog meer factoren die meespelen aan halitose. Toch speelt een goede mondhygiëne een grote rol bij het voorkomen en genezen van halitose. De oorzaak van deze onaangename adem ligt bijna altijd in de mondholte.

Halitose door bacteriën in de mondholte

Sommige bacteriën in je mond kunnen op plaatsen waar weinig zuurstof is, zwavelhoudende eiwitten omzetten in zwavelverbindingen. Deze zwavelverbindingen veroorzaken de onaangename geur en zijn bij zeer lage concentraties al ruikbaar. Naast zuurstof heeft ook speeksel een beschermende werking tegen bacteriën. Zo kun je ook een droge mond krijgen door koffie of medicijngebruik. Dit kan een vieze smaak of slechte adem veroorzaken of verergeren.

Iedereen heeft zwavelvormende bacteriën in de mond en dat verklaart waarom veel mensen wel eens uit hun mond ruiken. Deze bacteriën zitten bijvoorbeeld in voedselresten die zijn achtergebleven tussen tanden. Of plekken met zuurstof, zoals de groeven en spleten op de tong en de amandelen, de ruimte tussen tanden en tussen tanden en het tandvlees. Zo bleek uit onderzoek van de universiteit van Leuven bleek dat 87% van de halitose werd veroorzaakt door bacteriën op de tong en/of in de pocket.

Daarnaast is ook interessant: volgens onderzoek heeft zo’n 84% van de mensen last van een slechte adem van een collega of leraar. Zo’n driekwart van de Nederlanders durft er niks van te zeggen als iemand uit zijn of haar mond stinkt.

Naast eten en drinken gebruik je je mond ook om te praten, te lachen en bijvoorbeeld te zoenen. Een slechte adem, ook wel halitose, kan erg vervelend zijn en je belemmeren in het sociale verkeer.

Ontstoken tandvlees zorgt voor halitose

Ontstekingen van de rand van het tandvlees (gingivitis) en/of met afbraak van vezels en kaakbot (paradontitis) is een belangrijke veroorzaker van halitose. Bacteriën die in grote getale bij deze processen worden gevonden, zijn vaak in staat om zwavelverbindingen te produceren. Daarom is het belangrijk om gingivitis of paradontitis te voorkomen. Dit doe je door goed je tanden te poetsen en bijvoorbeeld je tanden te flossen met een water floss.

Waterflosser monddouche

Slechte adem en tong

Het achterste deel van de tong en bevat veel groeven, het heeft een ruw tongoppervlak. Als de tong uitgestoken wordt, is soms een witte/gele aanslag op het achterste deel van de tong te zien. Deze aanslag bestaat voornamelijk uit bacteriën.

Tijdens je slaap, zeker als je met je mond open slaapt, kan er weinig speeksel gevormd worden en is de zuurstofopname in de mond laag. Hierdoor neemt de hoeveelheid zwavelverbindingen toe. Daarom zal je smaak en de geur in je mond `s ochtends het minst aangenaam zijn.

Je kunt een slechte adem voorkomen met een goede mondverzorging. Zo kun je bijvoorbeeld je tong schrapen met een tongschraper en optimaal je tanden poetsen met een sonische tandenborstel.

Elektrische Tandenborstel

Ontstoken amandelen en bijholtes

Je kunt een slechte adem krijgen van een ontsteking van de keelamandelen. Mochten je amandelen lange tijd ontstoken zijn dan is het verstandig om de huisarts en/of KNO arts te raadplegen. Daarnaast kan een slechte adem ook veroorzaakt worden door een ontstoken neusholte en/of bijholte (sinusitis).

Wat doen tegen slechte adem

Als je regelmatig last hebt van een slechte adem, neem dan niet veel snoepjes in of muntspray, maar probeer je mond goed te verzorgen en laat je gebit regelmatig controleren door een tandarts of mondhygiënist. Daarnaast: voorkomen is beter dan genezen. Zorg voor een goede mondhygiëne. Gebruik niet alleen je tandenborstel, maar reinig ook tussen je tanden en kiezen met bijvoorbeeld een tandenstoker of een waterfloss. Daarnaast is het belangrijk om de tong te reinigen met een speciaal ontworpen tongreiniger. Zo kun je het achterste deel van je tong goed schoonmaken.

Tongschraper zilver roestvrij staal

Tips tegen slechte adem

Tips voor een frisse adem

Wil je een aantal tips weten tegen een slechte adem. Hier zijn een aantal tips die er voor zorgen dat de slechte adem in je mond vermindert:

 • Reinig je mond na het eten, vooral bij eiwitrijk voedsel zoals melk, vis en vlees. Je kunt je mond spoelen met een glas water of je tanden flossen met een water floss.
 • Drink voldoende water (2 -2,5 liter per dag) om een droge mond zoveel mogelijk te voorkomen.
 • Probeer niet teveel koffie te drinken. Dit kan een droge mond en halitose veroorzaken.
 • Bezoek minimaal twee keer per jaar de tandarts.
 • Poets regelmatig en goed je tanden met een elektrische sonische tandenborstel.
 • Hou de achterkant van je tong schoon met een tongschraper.
 • Leer afwijkende mondgewoonten af.

Wil je meer weten over hoe je een slechte adem kan voorkomen en je een goede mondhygiëne hanteert? Wij hebben een uitgebreid artikel geschreven waarin meer tips voor een goede mondverzorging staan.


Veelgestelde vragen

Waar krijg je een slechte adem van?

Je kunt een slechte adem krijgen van oorzaken binnen de mond en buiten de mond. Denk bijvoorbeeld aan medicatiegebruik, luchtwegaandoeningen maar ook aan een goede mondhygiëne.

Waar krijgen de meeste mensen een slechte adem van?

Volgens experts krijgen de meeste mensen (zo’n 85-90%) last van een slechte adem door oorzaken binnen de mond. Denk bijvoorbeeld aan slecht tanden poetsen of een tong met veel witte aanslag.

Waarom is het belangrijk om mijn tong te poetsen?

Het is belangrijk om het achterste, ruwe gedeelte van de tong te reinigen met bijvoorbeeld een tongschraper of een tandenborstel. In de diepe groeven ontstaan veel stoffen die zwavel produceren. Dit zorgt voor een adem die onaangenaam ruikt.

Hoe voorkom ik een slechte adem?

Door een goede mondhygiëne te hanteren: niet alleen je tanden, maar ook je tong poetsen. Daarnaast is het belangrijk om te flossen en voldoende water (2,5 liter) te drinken. Tot slot is het belangrijk om 2 keer per jaar een tandarts te bezoeken.

MEEST VERKOCHT
ANDERE BLOG

Tanden bleken met of zonder beugel?

Als je een beugel draagt word je net wat vaker aan je gebit herinnerd dan normaal. Zeker in het begin moet je wennen aan de plaatjes op je gebit. Je hebt niet meer het “gladde” gevoel van je tanden als je met je tong over je tanden gaat. Er blijven ook meer vuiltjes achter de plaatjes hangen met een beugel. Heeft je orthodontist je al verteld dat je een hele goede mondhygiëne moet hanteren als je een beugel draagt? En kan je ook je tanden bleken met een beugel? In deze blog vertellen wij je alles over tanden bleken met of zonder een beugel.

(meer…)