GRATIS VERZENDING + CADEAUTJE VANAF €50 VOOR 23:30 UUR BESTELD = MORGEN IN HUIS BEOORDEELD MET EEN 9.2 OP TRUSTPILOT

GRATIS VERZENDING + CADEAUTJE VANAF €50 VOOR 23:30 UUR BESTELD = MORGEN IN HUIS BEOORDEELD MET EEN 9.2 OP TRUSTPILOT

Tanden bleken met peroxide of zonder peroxide

Er is een aantal jaar terug (sinds 1 november 2012) een nieuwe wet ingegaan: alleen tandartsen mogen tanden bleken met peroxide. Toch is daarbij wel een kleine kanttekening: een bleekpraktijk, schoonheidssalon, beautysalon of webshop mogen gehaltes waterstofperoxide gebruiken van 0,0 – 0,1%.  De concentratie van waterstofperoxide voor je tanden bij tandarts is maximaal 6%. Deze wet – en regelgeving geldt voor alle landen van de Europese Unie (EU). Kun je eigenlijk goed je tanden bleken zonder peroxide? En bestaan er voor en nadelen voor het bleken met peroxide? In deze blog beantwoorden wij alle vragen over het bleken van je tanden met peroxide en zonder peroxide.

Bleken met of zonder waterstofperoxide

Peroxide voor je tanden of peroxidevrij tanden bleken

Zoals gezegd is de nieuwe wet – en regelgeving al jaren geleden ingegaan. Hiervoor waren er veel klachten bij klanten na behandelingen met hoge concentraties waterstofperoxide. Denk aan belangrijke klachten als gevoelige tanden, pijnlijk tandvlees en het beschadigen van tandglazuur.

Daar moet wel een kanttekening bij geplaatst worden. Zo blijkt uit dit onderzoek dat het bleken van je tanden met waterstofperoxide onder de 35% geen beschadiging van het tandglazuur oplevert. Belangrijk: dan moet het niet te vaak worden gebruikt en op een veilige manier.

Ook blijkt uit deze recente studie uit 2020 dat het zelf bleken van je tanden met een gehalte van 16% carbamideperoxide geen schadelijke effecten heeft op het tandglazuur en enamel. Belangrijk: dan moet het niet te vaak of te lang gebruikt worden.

Toch is de Europese wet – en regelgeving een goede wet om veilig zelf je tanden te bleken. Voor deze wet – en regelgeving gingen veel mensen met hoge concentraties waterstofperoxide (60-70%) hun tanden bleken. Dit is geen veilige en verantwoorde manier om wittere tanden te krijgen.

Veilige manier van witte tanden krijgen

Europese Unie wet- en regelgeving rondom waterstofperoxide in tandenbleek producten

De Europese wet – en regelgeving zorgt ervoor dat je op een veilige manier witte tanden kunt krijgen. Daarom mogen schoonheidssalons, beautysalons, webshops én bleekklinieken maar maximaal 0,1% waterstofperoxide gebruiken. Met deze minimale gehaltes is de kans op beschadiging nihil. Tanden Bleken Thuis gebruikt tandenbleeksets zonder peroxide of met maximaal 0,1% waterstofperoxide. Daarmee voldoen wij aan de Europese wet- en regelgeving.

Alle producten zijn 100% veilig en getest in laboratoria. Al onze producten zijn geregistreerd bij het CPNP, CE en FDA. Deze keurmerken waarborgen de kwaliteit én veiligheid.

FDA Registered goedgekeurd
CNPN cosmetic product notification portal keurmerk logo
CE goedgekeurd keurmerk logo

In een ander artikel lees je meer informatie over verschillende bleeksets en welke het beste bij jou past. Mocht je nog meer willen lezen over hoe je veilig je tanden kunt bleken dan raden wij aan het artikel te lezen over hoe je veilig je tanden (thuis) kunt bleken. Bovendien zijn de kosten voor tanden bleken thuis aanzienlijk lager dan bij een tandartsen of mondhygiënisten. Je kunt op twee manier je tanden bleken: met of zonder peroxide. Wij leggen jou het verschil uit tussen de twee bleekmethoden.

Tanden bleken met (waterstof)peroxide

tanden bleken met peroxide

Vóór 1 november 2012 werd door tandartsen en schoonheidssalons gebleekt met zeer hoge concentraties waterstofperoxide. Veel tandartsen en schoonheidssalons gebruikten percentages tot wel 35% waterstofperoxide.

De concentraties waterstofperoxide na 2012 moesten worden teruggebracht. Ze namen met ruim 80% af van maximaal 35% naar 6%. Hiermee is de effectiviteit iets afgenomen maar de veiligheid is hiermee enorm toegenomen. Toch kunnen nog steeds mooie resultaten behaald worden met lagere concentraties waterstofperoxide.

Bij het bleken van tanden met waterstofperoxide doordringt de peroxide het tandglazuur. Daarnaast dringt het (zeer lichtjes) het tandbeen binnen. De waterstofperoxide gaat een chemische reactie aan met de tandverkleuring. Hierdoor ontstaat water en kooldioxide. Het is belangrijk om de bleekgel met peroxide zo min mogelijk in aanraking te laten komen met je tandvlees. Daarom is het belangrijk om het tandvlees te beschermen. Tanden Bleken Thuis heeft hiervoor bitjes die op maat te maken zijn of een mooie bleeklamp met ingebouwd bitje.

Tandenbleekset Waterstofperoxide

Zo heb je na de behandeling geen last van gevoelige tanden of pijnlijk tandvlees. Misschien bleek je je tanden met Opalescence? Deze bleekmethode bevat peroxide. In deze blog alles over de alternatieven voor het bleken van je tanden met Opalescence.

Tanden bleken zonder (waterstof) peroxide

tanden bleken zonder peroxide

In de Europese Unie mogen (sinds 2012) schoonheidssalons en bleekpraktijken een bleekgel met maximaal 0,1% waterstofperoxide gebruiken. Sommige bleekpraktijken gebruiken peroxidevrije bleekgels. Deze bevatten bijvoorbeeld een hogere dosering van de veilige stof sodium bicarbonaat. Dit wordt vaker gebruik als alternatief voor waterstofperoxide in tandenbleek producten.

Tandenbleekset zonder peroxide

De voordelen van tanden bleken zonder waterstofperoxide

Er zijn een aantal voordelen van het bleken van je tanden zonder waterstofperoxide. De voordelen van het bleken van je tanden met een bleekgel zonder peroxide zijn:

  • Je kunt hardnekkige tandverkleuringen verwijderen.
  • Je krijgt snel resultaat. Zo kun je binnen 20 minuten kun je al wittere tanden krijgen
  • Je hebt geen last van bijwerkingen. Daarom is deze manier ideaal voor gevoelige tanden.
  • De prijs voor tanden bleken is een stuk goedkoper dan bij de tandarts.

De nadelen van tanden bleken zonder peroxide

Er zijn ook een aantal nadelen aan het bleken van je tanden zonder waterstofperoxide. De nadelen van het bleken van je tanden met een bleekgel zonder peroxide zijn:

  • Je hebt een snellere terugloop van het resultaat ten opzichte van het bleken met peroxide.
  • Als je elke dag koffie drinkt en regelmatig een wijntje drinkt, is deze manier van bleken niet ideaal.
  • Je moet de behandeling vaker herhalen. Daarom kun je met onze tandenbleeksets meerdere keren je tanden bleken.

Tanden bleken met natriumperboraat

Je kunt je tanden bleken met natriumperboraat echter is dit alleen relevant indien je dode tanden hebt. Dit kan alleen de tandarts doen. Het is namelijk een inwendige manier van bleken van de tanden. Dit is een handige manier van je tanden bleken als je last hebt van een dode tand. De tandarts brengt bij een dode tand natriumperboraat in en laat dit een aantal dagen zitten. Deze stof is opgelost in water en ontbindt in natriumboraat en waterstofperoxide. Daarom is natriumperboraat een methode voor tanden bleken met peroxide. Deze bleekmethode kan alleen een tandarts doen en is niet veilig om zelf te doen. De tandarts kan je goed helpen met deze inwendige manier van bleken.

Tanden bleken zonder peroxide maar met (natuurlijke) zuren

Er zijn veel hobbyisten en amateurs die zeggen dat je je tanden kunt bleken met (azijn)zuur. Wij willen je waarschuwen: dit is geen veilige manier van tanden bleken. Het tanden bleken door middel van een zuur berust altijd op het oplossen van je tandglazuur. Daarmee hopelijk ook op tandverkleuringen. Dit is dus ten alle tijden schadelijk en kan je beter gewoon niet doen. Dus als je je tanden wilt bleken met een aardbei of (appelcider)azijn dan adviseren wij: eet het vooral op, doe het door je salade, maar ga er niet je tanden mee bleken. Dit kan inwerken en schadelijke gevolgen hebben voor je tandglazuur!

Moet ik mijn tanden bleken met peroxide of zonder peroxide?

Vooral de consumptie van voedingsmiddelen met veel kleurstoffen (koffie, rode wijn, tabak, etc…) heeft invloed op de terugloop van het resultaat na het bleken. Mensen die elke dag koffie en regelmatig wijn drinken kunnen dus beter hun tanden bleken met peroxide. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de tandenbleekset waterstofperoxide. Zo kun je op een veilige manier effectief wittere tanden krijgen. Als je een levensstijl hebt waarbij je niet veel voedingsmiddelen neemt die kleurstoffen bevat, kun je het beste de tandenbleekset zonder peroxide gebruiken. Mocht je op basis van deze blog nog geen keuze kunnen maken dan raden we je aan om onze blog over welke bleekset je het beste kunt gebruiken te lezen.

Tandenbleekset Fleeck

Veelgestelde vragen

Kan je je tanden bleken zonder peroxide?

Je kunt goed je tanden bleken zonder peroxide. De non-peroxide bleekgels kunnen tandverkleuringen verwijderen. Daardoor krijg je wittere tanden. Daarnaast is het een veilige manier van wittere tanden krijgen.

Kan je veilig je tanden bleken met peroxide?

Alle bleeksalons en webshops moeten zich houden aan de Europese wet-en regelgeving. Daardoor mogen bleekklinieken en webshops maar maximaal 0,1% waterstofperoxide in hun bleekgel doen. Als de producten voldoen aan deze wet – en regelgeving, kun je op een veilige manier je tanden (laten) bleken.

Wat is het nadeel van tanden bleken met peroxide?

Waterstofperoxide dringt door tot in je tandglazuur en tandbeen. Hierdoor kun je gevoelige tanden krijgen. In zeer lage concentraties is dit effect nihil. Zo kun je toch veilig je tanden bleken met een bleekgel van maximaal 0,1% waterstofperoxide.

Wat is het voordeel van tanden bleken met peroxide?

Tegenwoordig nuttigen we veel producten met kleurstoffen. Het voordeel van tanden bleken met peroxide is dat je minder snel een kleurterugloop ziet. Mensen die veel koffie/wijn drinken en/of roken, kunnen dus beter hun tanden bleken met peroxide.

Wat is het nadeel van tanden bleken zonder peroxide?

Het grote nadeel aan tanden bleken zonder peroxide is dat je sneller een kleurterugloop ziet. Er zitten veel kleurstoffen in producten die je tanden doen verkleuren. Als je je tanden gaat bleken zonder peroxide, zul je de behandeling dus vaker moeten herhalen.

Wat is het voordeel van tanden bleken zonder peroxide?

Het grote voordeel aan tanden bleken zonder peroxide is dat deze methode ideaal is voor gevoelige tanden. Daarnaast kun je effectief wittere tanden krijgen met deze methode. Als je niet veel producten neemt met kleurstoffen, is deze methode het meest effectief om wittere tanden te krijgen.

MEEST VERKOCHT
ANDERE BLOG

Witte vlekjes op tanden? Zo kun je witte aanslag verwijderen!

Een witte vlek op je tanden is heel irritant. Het valt op, zeker als het vlekje zichtbaar is en op de voortanden zit. Deze witte vlekken kunnen door verschillende dingen ontstaan. Zo kan het komen door een medische oorzaak, zoals een genetische afwijking of onvoldoende glazuurvorming. Daarnaast kan het ook komen doordat je tandglazuur beschadigt is. Je hoeft je hierover niet veel zorgen te maken, want vaak is er iets aan te doen.

(meer…)