GRATIS VERZENDING + CADEAUTJE VANAF €50 VOOR 23:30 UUR BESTELD = MORGEN IN HUIS BEOORDEELD MET EEN 9.2 OP TRUSTPILOT

GRATIS VERZENDING + CADEAUTJE VANAF €50 VOOR 23:30 UUR BESTELD = MORGEN IN HUIS BEOORDEELD MET EEN 9.2 OP TRUSTPILOT

Tanden poetsen en bleken met baking soda

Als je van kanariegele tanden naar een hagelwit gebit wilt, moet je denken aan facings. Het is niet natuurlijk om twintig tinten wittere tanden te krijgen met een bleekproduct. Volgens recent onderzoek kun je wel echt wittere tanden krijgen door je tanden te poetsen met baking soda. Er zit echter wel een belangrijk verschil tussen een pot baking soda bij de drogist of baking soda verwerkt in een goed tandenbleekproduct.

Baking soda en tanden bleken

Witte tanden met baking soda

Je kunt baking soda voor veel verschillende doelen gebruiken. Zo werd het zo’n 150 jaar geleden in Amerika en Engeland al gebruikt voor het rijzen van deeg en beslag en ook werd het gebruikt in het huishouden.  Daarnaast zijn er online recepten te vinden om zelf een tandpasta te maken. Verstandig, of niet?

Er zijn op internet vele recepten te vinden over het zelf maken van tandpasta. Zo zou je met wat kokosolie, etherische olie, baking soda en zeezout zelf tandpasta kunnen maken maken.

Het wordt door experts sterk afgeraden om zelf een baking soda tandpasta te maken. Maar waarom eigenlijk?

Baking soda en tanden poetsen

Het is al lang bekend, dat baking soda, ook wel zuiveringszout of bicarbonaat genoemd, je gebit witter kan maken. Het internet en social media staan vol met “selfmade” recepten om zelf “whitening” tandpasta te maken. Ook gewone tandpasta’s, whitening tandpasta’s en bleekmiddelen bevatten baking soda. Het gebruik van baking soda zelf is namelijk erg effectief om je tanden te bleken. Sterker nog, het word al tientallen jaren in vele whitening producten verwerkt. Baking soda heeft volgens een recente studie een blekend, reinigend effect. Dat komt ook door het schurende effect op het tandglazuur. Je tanden worden er schoner en witter van, maar je tandglazuur word ook “geschuurd”.

In elke tandpasta zit een soort “schuurmiddel” en wetenschappelijk onderzoek toont dat dit schurende effect in vergelijking met baking soda nauwelijk verschilt. Het gevaar schuilt hem vooral in de hoeveelheid tandpasta die je gebruikt. Er wordt geadviseerd nooit meer dan een erwtje te gebruiken per keer poetsen. Maar als je een heel klein beetje gebruikt? Kan het dan geen kwaad? Helaas is het niet zo makkelijk om zelf je tanden met baking soda te poetsen. Kant en klare tandpasta’s zijn geheel afgesteld op de zuurgraad (PH waarde) in je mond.

Natuurlijke zuurgraad van je gebit

Dit zorgt ervoor dat de natuurlijke zuurgraad van je gebit nooit te erg aangetast kan worden. Als we zelf tandpasta maken hebben we geen overzicht en duidelijke invloed op de uiteindelijke PH waarde. Daardoor kunnen we de zuurgraad in onze mond met deze “selfmade” tandpasta aantasten. Dit kan weer schadelijk zijn voor het tandglazuur.

Zowel zeer sterke zuren als sterke basen tasten het tandglazuur aan. Bicarbonaat (of zuiveringszout) is een sterke base.

Selfmade tandpasta

Er zijn vele micro-organismen aanwezig in onze mond. Deze produceren zuren uit bijvoorbeeld suikers. Doordat je een snoepje eet, worden er zuren geproduceerd. Dit kan het tandglazuur al aantasten. Zuren en basen kunnen elkaar neutraliseren. Dit zorgt voor een gezonde zuurgraad en balans in je mond. Als je met zelfgemaakte baking soda je tanden poetst, kun je deze balans al snel verstoren. Hierdoor kunnen er gemakkelijk problemen ontstaan zoals cariës en erosie. De verfijnde balans tussen zuren en basen is dus belangrijk als je je tanden poetst. Als je een natuurlijke tandpasta koopt of een tandenbleekset met baking soda is deze geheel afgestemd op een juiste zuur / base balans. Als je dit zelf gaat maken en zelf een whitening tandpasta in elkaar gaat knutselen, kun je dit nooit bewerkstelligen. Je kunt zelf nooit een echt veilige formule maken.

Het is dus niet erg als baking soda verwerkt zit een whitening tandpasta of tandenbleekset. Als je maar niet zelf gaat experimenteren en zelf een tandenbleekset met baking soda of een “whitening tandpasta” met baking soda maakt.

Tanden bleken met baking soda

Je leest online veel berichten over het “whitening” effect van baking soda. Ons gebit kan verkleuren door tal van oorzaken. Het kan ook genetisch bepaald zijn. Daarnaast zijn de echte boosdoeners koffie, thee en rode wijn. Het blijkt zelfs uit een recent onderzoek dat rode wijn je tanden het meest geel maakt. Ook rokers kunnen een flinke aanslag op hun tanden en kiezen ontwikkelen.

Al deze stoffen kunnen we samenvatten als kleurstoffen. Ons tandglazuur bestaat uit een hele dunne laag. De kleurstoffen dringen makkelijk door. Daardoor kunnen er uiteindelijk verkleuringen ontstaan. Het had erg mooi geweest, dat baking soda een magische truc was geweest om ons een prachtige witte lach te geven. Helaas is het daar niet sterk genoeg voor.
Vrijwel alle tandpasta’s (ook natuurlijke) bevatten natrium bicarbonaat. Daarom is het onverstandig om zelf met baking soda te gaan knutselen en poetsen. Sterker nog: in pure vorm is het schadelijk voor je tandglazuur.

Als je echt wittere tanden wilt, kun je het beste zelf je tanden bleken met een tandenbleekset wellicht een oplossing voor je. Je kunt ook bij de tandarts je tanden bleken. Dat is vaak erg prijzig. Je kunt beter niet naar een bleeksalon of “wittetandenwinkel” gaan, zoals ze door de Consumentenbond worden genoemd. Daarnaast kun je beter niet je tanden poetsen met baking soda.

Poetsen met baking soda niet doen

Poetsen met baking soda is niet direct schadelijk, maar het kan wel indirect voor schade aan je tandglazuur zorgen. Gebruik nooit teveel, en gebruik het zeker niet in pure vorm. Ga niet zelf knutselen of zelf een tandpasta in elkaar fabriceren. Je kunt veilig je tanden bleken met een geteste tandenbleekset als er baking soda in verwerkt is. Als de set veilig is en over de juiste certificaten beschikt, blijft de zuurgraad goed behouden. Zo krijg je geen schade aan je tandglazuur. Lees in onze andere blog veilige tips over wittere tanden krijgen (zonder) te bleken.

Elektrisch mondverzorging pakket; Pakket voor de optimale mondverzorging;

Het pakket is speciaal ontworpen om je gebit grondig en elektrisch te reinigen. Inclusief:

Sonische elektrische tandenborstel
Waterflosser
Tandsteen verwijderaar


Veelgestelde vragen

Kun je zelf tandpasta maken met baking soda?

Er zijn online veel recepten te vinden om zelf tandpasta te maken met baking soda. Experts raden af om zelf tandpasta te maken met baking soda. Dit komt omdat baking soda een sterke base is die de zuurgraad in je mond kan verstoren. Hierdoor kun je gaatjes krijgen.

Kun je wittere tanden krijgen met baking soda?

Volgens een recente studie verwijdert baking soda tandplak en heeft het een schurend effect. Hierdoor kun je wittere tanden krijgen met baking soda. Experts adviseren echter om niet zelf een tandpasta te maken. Dit komt omdat de verhoudingen goed moeten zijn.

Kun je je tanden poetsen met baking soda?

In veel tandpasta’s zit al baking soda verwerkt. Dit is in een chemisch laboratorium gedaan, met de juiste afmetingen. Hierdoor blijft de zuurgraad van je mond in goede balans. Daardoor krijg je geen gaatjes. Als je zelf gaat experimenteren met baking soda, kun je de zuurgraad van je mond verstoren. Hierdoor kun je gaatjes krijgen.

Kun je je tanden bleken met baking soda?

Als er in een tandenbleekset baking soda is verwerkt en de set beschikt over de juiste certificaten, kun je veilig je tanden bleken met deze tandenbleekset. Dat komt doordat de verhoudingen in een laboratorium nauwkeurig zijn afgemeten. Experts adviseren om niet zelf te experimenteren: hierdoor kun je gaatjes krijgen.

MEEST VERKOCHT
ANDERE BLOG

Hoe lang is nodig om goed je tanden moet poetsen?

Om goed je tanden te poetsen heb je (minimaal) 2 minuten nodig. Als je een paar scheve tanden of tandvleesproblemen hebt, moet je waarschijnlijk nog langer poetsen om evenveel tandplak te verwijderen. En begreep je dat je daar meestal niet eens tandpasta voor nodig hebt?

(meer…)