GRATIS VERZENDING + CADEAUTJE VANAF €50 VOOR 23:30 UUR BESTELD = MORGEN IN HUIS BEOORDEELD MET EEN 9.2 OP TRUSTPILOT

GRATIS VERZENDING + CADEAUTJE VANAF €50 VOOR 23:30 UUR BESTELD = MORGEN IN HUIS BEOORDEELD MET EEN 9.2 OP TRUSTPILOT

Tanden poetsen met of zonder water

Het is beter voor je gebit om na het tandenpoetsen niet te spoelen met water. Is dit waar of niet? Daarna bespreken wij in deze blog of je ook je tanden kunt poetsen met water of je tanden kunt poetsen met een waterstraal.

Tandenpoetsen met of zonder water

Tanden poetsen zonder water

In een interessant onderzoek van NSMBL word omschreven dat je beter kan stoppen met water drinken na tanden poetsen. Volgens dit artikel kan je beter je tanden poetsen zonder water. Dit is omdat het beter voor je gebit is om niet extra na te spoelen met water.

Er hebben al een aantal tandartsen en onderzoekers tips gegeven op de site van NHS over hoe je het beste je tanden kunt poetsen. Er staan meerdere tips hoe je je gebit gezond kunt houden en hoe je het beste kunt poetsen. Een belangrijke tip is om na het poetsen niet te spoelen met water. Dat is omdat volgens de tandartsen de aanwezigheid van fluoride (of andere stoffen) je tanden goed kunnen beschermen. Daarom kun je dus het beste je tanden poetsen zonder water.

Water drinken na tanden poetsen

Er zijn veel mensen die water drinken na het tanden poetsen. Toch is dit niet zo goed om te doen. Je kunt het beste “normaal” tanden poetsen, gedurende 2 minuten. Lees in een andere blog hoe je het beste je tanden kunt poetsen. Daarna kun je het beste de tandpasta zelf uitspugen. Deze methode is ideaal om je tanden te beschermen. Zo kun je het langst genieten van een rij mooie, witte tanden en krijg je geen gaatjes.
Het kan dus verfrissend aanvoelen om water te drinken na tanden poetsen. Daarentegen kun je het langst van een verfrissende glimlach genieten als je niet na je poetsbeurt je mond spoelt met water.

tanden poetsen met of zonder water

Tanden poetsen met waterstraal

Daarnaast kun je ook je tanden poetsen met een waterstraal. Deze nieuwe methode is eigenlijk heel revolutionair en maakt gebruik van de nieuwste technologie om je tanden schoon te krijgen. Met een waterflosser kun jij een ware “monddouche” nemen. De water flosser, ook wel water floss genoemd, reinigt onzuiverheden van de oppervlakte en tussen je tanden.
Zo kun je goed voor je tanden poetsen je tanden reinigen met een waterfloss. Zo kun je dus eerst je tanden poetsen met een waterstraal en vervolgens “gewoon” je tanden poetsen met een tandpasta. Voor een extra verfrissend gevoel en extra schone tanden.  

Waterflosser monddouche pakket

Waarom zonder water tanden poetsen?

Veel tandpasta bevat fluoride of andere ingrediënten die je tandglazuur beschermen. Zuren en suikers tasten de buitenste laag van de tanden, het tandglazuur, aan. Normaal gesproken kan het speeksel het zuur weer onschadelijk maken. Dat gaat lastiger als je veel eetmomenten hebt of als tandplak te lang blijft zitten. Dan kunnen er gaatjes ontstaan.

De tandpasta helpt je tanden te beschermen, omdat het je tandglazuur sterker maakt en je tanden minder gevoelig maakt voor de schade die zuren kunnen aanrichten.

De tandpasta heeft nog wel even de tijd nodig om in te trekken. Ongeveer een uur lang. Wanneer je na het tanden poetsen dus meteen krachtig je mond gaat reinigen met water, spoel je een groot deel van de achtergebleven tandpasta weg. Dat is zonde, want zo zorg je ervoor dat het beschermende effect van tandpasta voor je tandglazuur weggaat. In een ander artikel lees je meer tips voor een goede mondverzorging.

Mag je helemaal niet meer spoelen met water?

Dit betekent niet dat je helemaal niet kan spoelen met water. Tandartsen adviseren om na het tandenpoetsen eerst het schuim van de tandpasta uit te spugen en – als je hier behoefte aan hebt – de mond met een klein slokje water nog na te spoelen.

Witte tanden krijgen

Het is niet extreem slecht voor je gebit om – als je dit prettig vindt – je mond na het poetsen te spoelen met een hele kleine hoeveelheid water. Maar het is niet noodzakelijk om je tanden te poetsen met water of dit met een grote hoeveelheid water te doen. Je kunt het beste eerst je tanden poetsen met een waterstraal en vervolgens je tanden poetsen met een tandpasta. Hierdoor zorgt het ervoor dat het gebit minder snel wordt aangetast door zuren. Lees in deze blog alles over hoe je het beste je tanden kunt poetsen.

Meer tips over hoe je wittere tanden kunt krijgen zonder te bleken? In deze blog alles over hoe je veilig wittere tanden kunt krijgen zonder te bleken.


Veelgestelde vragen

Kun je het beste je tanden met of zonder water poetsen?

Volgens experts en tandartsen kun je het beste je tanden zonder water poetsen. Zo blijven de beschermende stoffen (zoals fluoride) op je tandglazuur zitten na het tanden poetsen.

Kun je je tanden poetsen met een waterstraal?

Je kunt je gebit ook reinigen voor het tanden poetsen met een zogehete “water floss”, ook wel monddouche genoemd. Zo kun je je tanden flossen met een waterstraal. Experts raden aan dit niet te vervangen voor “gewoon tanden poetsen”.

Mag ik mijn mond niet meer spoelen na het poetsen?

Volgens experts kun je het beste de tandpasta uitspugen en een heel klein beetje water gebruiken om het schuim van de tandpasta uit te spugen.

Krijg ik wittere tanden door te spoelen?

Volgens experts en tandartsen kun je het beste de tandpasta gelijk uitspugen en niet na spoelen met water. Zo blijft de beschermende laag beter zitten. Je krijgt dus geen wittere tanden door te spoelen met water.

MEEST VERKOCHT
ANDERE BLOG

Professioneel je tanden laten bleken? Dat kan vanaf huis!

Wil jij je tanden professioneel je tanden laten bleken? In de meeste gevallen wordt tanden bleken gedaan met behulp van een bleeklepel, bleeklamp en kwalitatieve bleekgel. Op een gipsmodel wordt een goed passend bleekbakje gemaakt om irritatie van het tandvlees te voorkomen. De bleeklepel is de mal waarmee je de bleekgel op de tanden aanbrengt.

(meer…)