GRATIS VERZENDING + CADEAUTJE VANAF €50 VOOR 23:30 UUR BESTELD = MORGEN IN HUIS BEOORDEELD MET EEN 9.2 OP TRUSTPILOT

GRATIS VERZENDING + CADEAUTJE VANAF €50 VOOR 23:30 UUR BESTELD = MORGEN IN HUIS BEOORDEELD MET EEN 9.2 OP TRUSTPILOT

Tandenpoetsen op de beste manier

Wat is de beste manier van tanden poetsen? Om een mooi gebit te behouden en een frisse smaak in je mond te krijgen kennen we allemaal de gouden “poetsregel”. Twee minuten per keer, twee maal per dag je tanden poetsen. Toch blijkt dat Nederlanders er niet altijd een goede poetsroutine op nahouden. Zo blijkt uit dit onderzoek dat 20-30% van de volwassenen niet netjes tweemaal daags de tanden poetst. 

Tandenpoetsen op de beste manier

Een gezond gebit krijgen met goed tanden poetsen

Het is belangrijk om tandplak te verwijderen en bacteriën te bestrijden die ontstekingen kunnen veroorzaken. Je poetst waarschijnlijk al jarenlang je gebit volgens een vaste routine. Deze poetsroutine heb je jezelf aangeleerd of lang geleden van je ouders geleerd. Om een gezond gebit te krijgen met goed je tanden poetsen zijn er een aantal handige tips die je kunt gebruiken.

De overige cijfers zeggen nog meer. Volgens recent onderzoek heeft 63 procent van de Nederlanders last gehad van tandplak, 52 procent van gevoelige tanden en 50 procent van een slechte adem. In deze blog lees je alles over de juiste manier van tanden poetsen. Zo kun je een mooi, schoon en gezond gebit krijgen. In een ander artikel alles over goede mondverzorging.

Tweemaal per dag twee minuten goed je tanden poetsen

Het is een rekensom die iedereen kan maken: twee keer per dag twee minuten lang je tanden poetsen is in totaal vier minuten per dag. Toch blijkt uit een recente studie dat veel mensen maar 45 seconden per dag met een tandenborstel hun gebit reinigen. Mede daarom heeft Tanden Bleken Thuis een automatische tandenborstel die in slechts 45 seconden je mond poetst. De reden waarom je in dat geval minder dan een minuut nodig hebt is omdat je alle tanden tegelijk poetst met een dergelijke tandenborstel. Een automatische tandenborstel is extra handig omdat je niks hoeft te doen voor een schoon gebit.

Automatische 360 Graden Tandenborstel

Het blijkt dat veel mondhygiënisten en tandartsen zeggen dat veel mensen tijdens hun poetsroutine veel andere dingen aan het doen zijn. Even iets opruimen, naar het toilet, je favoriete serie afkijken; noem het maar op. Daarom zijn we geneigd om vaak plekken van het gebit over te slaan. Tenslotte is het belangrijk om je aandacht erbij te houden.

Niet teveel je tanden poetsen

Je kunt ook teveel je tanden poetsen. Daarmee kun je je tanden beschadigen. Je kunt dus letterlijk en figuurlijk je tandglazuur eraf poetsen als je teveel poetst. Daarnaast heb je een grotere kans om je tandvlees te beschadigen bij de tandhals als je teveel poetst. Volgens dit artikel is het daarom verstandig om tweemaal daags je tanden te poetsen en niet een extra keer.

Niet met te koud water je tanden poetsen

De meeste mensen poetsen hun tanden met koud water om een frissere smaak in de mond te krijgen. Is dat eigenlijk wel de juiste temperatuur om je gebit te reinigen? Tandarts dr. Richard Marques vertelde dat als je last hebt van gevoelige tanden het helemaal niet zo goed is om je gebit te reingen met koud water. Een gevoelig gebit kun je volgens de tandarts beter reinigen met wat warmer water. Heet water daarentegen is ook weer niet goed. Daardoor kan je tandenborstel beschadigen of je mond verbranden. In deze blog alles over hoe je het beste je tanden met of zonder water kunt poetsen.

Poetsen doen we tegen een slechte adem

Het is erg belangrijk om goed te poetsen tegen een slechte adem. Maar wie echt een gezonde mondflora heeft, ruikt ook zonder poetsen fris. De stank uit je mond wordt veroorzaakt door dezelfde bacteriën die je gebit en tandvlees aantasten. Waardoor je echt onfris uit je mond ruikt, zit vooral achterop je tong. Je kunt ze proberen te verwijderen met een handige tongschraper.

Tongschraper

Toch is de kern van het verhaal: niet roken en niet te vaak ongezond eten. Tot slot helpt een natuurlijke tandpasta de mondflora in stand te houden.

Een vast stappenplan voor een gezond gebit

Het werkt het beste om een vaste volgorde te hanteren om je tanden te poetsen. Kies bijvoorbeeld eerst de onderkaak en werk langzaam van rechts naar links. Poets de buitenkant, bovenkant en binnenkant. Daarnaast is het belangrijk om de achterkant van je voortanden te poetsen. Als je deze vaste poetsroutine hebt doorlopen is er genoeg tijd om extra aandacht te besteden aan kauwvlekken en randjes waar er snel vlekjes ontstaan. Vaak blijft er zelfs na het goed poetsen van je tanden altijd nog wat tandplak op je tanden zitten. De beste manier om hier vanaf te komen is door bijvoorbeeld een waterflosser te gebruiken. De waterfloss kan tot 99,9% van de overgebleven tandplak verwijderen.

Waterflosser monddouche

De juiste poetsbeweging

Vanaf kleins af aan hebben wij onszelf aangeleerd om met grote, lange bewegingen te poetsen. Helaas denken wij dat dit de beste manier van je tanden reinigen is om tandplak te verwijderen. Veel mensen denken dat ze harder en sneller moeten poetsen. Hierdoor “schuur” je als het ware je tanden. Het tandglazuur word opgeschuurd en je tandvlees kan beschadigen. Je kunt veel beter met een rustige heen en weer gaande beweging je tanden poetsen. Bij de juiste poetsroutine is het vooral belangrijk te denken aan de overgang van het tandvlees naar de tand.
Op deze plek is het tandplak het hardnekkigst en deze verwijder je door korte, zachte bewegingen te maken met de tandenborstel. Als je moeite hebt met deze manier van je gebit reinigen, is het verstandig om over te stappen naar een elektrische tandenborstel. Het liefst een elektrische tandenborstel die de beweging al voor jou maakt. Denk bijvoorbeeld aan de sonische elektrische tandenborstel of de automatische tandenborstel.

Sonische Elektrische Tandenborstel 2 Stuks

Niet schrobben

De meeste mensen poetsen hun tanden volgens de “schrobmethode”. Hard heen – en weer poetsen met hoge snelheid. Deze ongezonde methode is vaak schadelijk voor je tanden en tandvlees. Daarentegen is de “bassmethode” een gezonde manier van je gebit reinigen.

Niet te hard schrobben tijdens het poetsen van je tanden

De bassmethode verwijderd meer plak langs de randen van het tandvlees, precies op de plek waar tandplak waar zich vormt. Met deze manier van goed tanden poetsen kan je makkelijk tandvleesontstekingen voorkomen. Bij de bassmethode wordt de tandenborstel schuin op de overgang van de tand naar het tandvlees geplaatst en word deze zachtjes heen en weer bewogen. De automatische tandenborstel staat al automatisch in deze hoek. Zo kun je makkelijk wittere tanden krijgen en hoef je niet heen en weer te schrobben.

De bass-methode

Eén van de meest gebruikte methodes om tandplak te verwijderen met een handtandenborstel is de bass-methode.

  • Zet de borstel schuin (ongeveer 45 graden) tegen het tandvlees en de tand en maak voorzichtig heen en weer gaande bewegingen. Doe dit subtiel.
  • Poets elk gedeelte (elk kwadrant) van je gebit op deze manier
  • Doe dit aan de binnenkant en buitenkant van je gebit
  • Poets vervolgens voorzichtig de kauwvlakken van je gebit (aan de bovenkant)
  • Poets je voortanden aan de binnenkant door de tandenborstel verticaal te houden en op en neer te bewegen.

Wij snappen dat je moeite hebt met deze manier van tanden poetsen. Gelukkig is er een oplossing. De sonische tandenborstel of automatische elektrische tandenborstel kunnen uitkomst bieden.

Vast moment van de dag je tanden poetsen

Het belangrijkste moment om je tanden te poetsen is voor het slapen gaan. Het is goed om hier een vast moment van de dag voor te hebben. Tijdens de nacht is er minder natuurlijke reiniging door speeksel en tong. Dat geldt helemaal als je een slaper bent die met zijn mond open slaapt. Niet alleen voor het slapen gaan is een belangrijk moment, ook bij het opstaan moet je goed je tanden poetsen. In de ochtend ruiken we meestal niet zo lekker en fris uit de mond. Daarnaast zal gedurende de dag de mond worden aangevallen door suikers en zuren. Als je bijvoorbeeld iets zuurs eet, is het verstandig om even te wachten met poetsen. Het beste is om minimaal een half uur tot een uur te wachten met tanden poetsen na het eten van veel zuur of suikers. Zo voorkom je dat er geen beschermende laag van de tanden wordt verwijderd.

Met een elektrische tandenborstel poetsen

Als je last hebt van gele tanden, kun je het beste een elektrische tandenborstel kopen. Zo blijkt uit recent onderzoek dat een elektrische tandenborstel veel beter is dan een handmatige tandenborstel.

Sonische Elektrische Tandenborstel 2 Stuks

De elektrische tandenborstel maakt deze beweging al voor je. In deze blog leggen wij jou uit welke elektrische tandenborstel het beste uit de test komt. Daarnaast helpt de perfecte pasvorm een mooi, wit gebit te onderhouden en beschadigd het je tandvlees niet. Daarnaast helpt de handige, ingebouwde timer je om perfect te poetsen. Zo weet je precies wanneer je moet stoppen met je tanden poetsen. Wil je nog meer tips over het krijgen van wittere tanden? In deze blog leggen wij alles uit over hoe je het beste zelf tandsteen kan verwijderen.


Veelgestelde vragen

Wat is de juiste manier van tanden poetsen?

Veel mensen poetsen hun tanden helaas nog volgens de “schrob” methode: hard poetsen met heen – en weer gaande bewegingen. Een betere, effectievere methode is de bass methode: in een hoek van 45 graden zetten en zachtjes je tanden poetsen. Als je dit lastig vind, kun je een sonische of elektrische tandenborstel overwegen.

Hoeveel minuten moet je je tanden poetsen?

Er zitten 1440 minuten in een dag en vier minuten per dag moet je je tanden poetsen. De simpele rekensom, twee keer twee minuten, zegt ons dat we vier minuten per dag je tanden moet poetsen.

Op welk moment van de dag moet je je tanden poetsen?

Het is belangrijk om vaste momenten op de dag hiervoor uit te kiezen. Experts en tandartsen zijn het erover eens dat je het beste `s ochtends en `s avonds je tanden kunt poetsen. Vooral `s avonds is het belangrijk om bacteriën niet ongestoord hun gang te laten gaan. Poets daarom altijd `s avonds je tanden, zodat je mond goed schoon is voor je gaat slapen.

Wat is belangrijk bij tanden poetsen?

Als je iets zuurs hebt gegeten kun je het beste een half uur tot een uur wachten met tanden poetsen. Zo kan je tandglazuur herstellen en een beschermende laag aanbrengen voor het tanden poetsen. Daarnaast is het ook belangrijk om niet te hard te poetsen met goede (opzet)borstels. Als de haren uit elkaar gaan staan moet je ze vervangen.

MEEST VERKOCHT
ANDERE BLOG

Tanden bleken: vergoed door de verzekering?

Als je ontevreden bent over de kleur van je tanden, dan wil je ze misschien laten bleken. Helaas word dit vaak niet vergoed door de zorgverzekeraar. Tanden bleken valt namelijk niet onder het basispakket van de zorgverzekering. Het is een cosmetische ingreep (medisch gezien niet noodzakelijk) en daarom vergoeden alleen de meest uitgebreide aanvullende tandverzekeringen de kosten. Lees snel verder voor meer informatie over de vergoedingen voor tanden bleken..

(meer…)