GRATIS VERZENDING + CADEAUTJE VANAF €50 VOOR 23:30 UUR BESTELD = MORGEN IN HUIS BEOORDEELD MET EEN 9.2 OP TRUSTPILOT

GRATIS VERZENDING + CADEAUTJE VANAF €50 VOOR 23:30 UUR BESTELD = MORGEN IN HUIS BEOORDEELD MET EEN 9.2 OP TRUSTPILOT

Verkleurde tanden: oorzaken & oplossingen

De kleur van je tanden en kiezen is bij iedereen anders. Sommige mensen hebben van nature gele tanden. Daarentegen hebben andere mensen witte tanden. Soms hebben mensen zelf zwarte tanden van de aanslag van kleurstoffen. Sowieso hebben tanden niet allemaal dezelfde kleur. Door de consumptie van veel eten en drinken met veel kleurstof krijgen mensen verkleurde tanden. Daarnaast kan de kleur van een enkele tand veel afwijken van de overige tanden.

Oorzaken en oplossingen voor verkleurde tanden

Oorzaken van zwarte tanden

Je tanden zijn erg belangrijk voor je uitstraling en gezondheid. Daar zijn een aantal verschillende redenen voor. Je hebt goede tanden nodig om gezond te blijven: je hebt tanden nodig om goed te kunnen eten. Het is namelijk vrij lastig om te eten met pijnlijke tanden en/of tandvlees.

Bovendien krijg je van een mooi en gezond gebit veel meer zelfvertrouwen. Volgens dit recente onderzoek vind ruim zestig procent van de Nederlanders dat een stralende lach voor meer zelfvertrouwen zorgt. Daarnaast vind ruim 93% het in meer of minder mate belangrijk dat iemand een gezonde glimlach heeft. Het is ontzettend vervelend als je tanden verkleuren. Er zijn behoorlijk veel mensen die last hebben van verkleurde tanden. Soms worden deze verkleurde tanden zelfs zwarte tanden.

Laten we even kijken naar de oorzaken van verkleurde tanden. Hoe komt het dat veel mensen last hebben van zwarte tanden? Kun je ook voorkomen dat je gele tanden krijgt? Op deze vragen en meer krijg je hieronder antwoord. In een ander artikel lees je alles over tips voor een betere mondverzorging.

Hoe krijg je tandverkleuringen?

Het is goed om te weten dat tanden niet altijd precies dezelfde kleur hebben. Je kunt een tand hebben die in kleur afwijkt van de rest van je tanden. Daar hoeft geen directe oorzaak voor te zijn.

Daarnaast zijn je tanden opgebouwd uit tandbeen en tandglazuur. De kleur van het tandbeen en de dikte van het tandglazuur bepalen voornamelijk de kleur van de tand. De oorspronkelijke kleur van het tandbeen is erfelijk bepaald. Je tandglazuur van de tanden en kiezen is doorzichtig en dun. De hoektanden hebben dikkere laag tandbeen en komen veelvuldig in contact met kleurstoffen. Hierdoor zijn de hoektanden vaak wat geliger. Als je erfelijk belast bent met gele tanden en je tanden niet goed poetst, kun je zelfs last krijgen van zwarte tanden. Door goed je tanden te poetsen kun je een groot deel van tandverkleuringen voorkomen.

tanden poetsen met elektrische sonische tandenborstel

Tot slot is er een onderscheid tussen inwendige tandverkleuringen en uitwendige tandverkleuringen. Je tanden kunnen verkleuren door veranderingen aan het tand- of kiesoppervlak (uitwendige tandverkleuringen) en verkleuringen in het tandbeen en glazuur (uitwendige tandverkleuring). Hieronder het verschil tussen inwendige tandverkleuringen en uitwendige tandverkleuringen.

Hoe krijg je inwendige tandverkleuringen?

Inwendige tandverkleuringen kunnen komen door een aantal dingen. Aan deze verkleuringen kun je vaak niet veel doen. Zo kan het komen doordat je ouder word of vullingen hebt. Daarnaast kun je een ontwikkelingsstoornis van je gebit hebben of een tandzenuw die afsterft waardoor er tandverkleuring ontstaat. Inwendige tandverkleuringen zijn lastiger te behandelen. Dit kan alleen een tandarts doen. Lees hierover in onze blog over het bleken van dode tanden.

Hoe krijg je uitwendige tandverkleuringen?

De uitwendige tandverkleuringen ontstaan vaak door dingen die we zelf doen. Dat komt voornamelijk door onze voeding en levensstijl. Zo zitten er veel kleurstoffen in thee, koffie en rode wijn. Zo blijkt uit dit onderzoek zelfs dat rode wijn een van de grootste veroorzakers is van tandverkleuringen. In een andere blog vind je alles over wat je moet doen om gele tanden te voorkomen door rode wijn. Daarnaast krijgen mensen die veel roken vroeg of laat last van verkleurde tanden en kiezen. Tot slot kan roken zelfs zorgen voor zwarte tanden door de hardnekkige aanslag op de tanden.

Meer oorzaken van zwarte tanden

Er zijn meer redenen van waarom je tanden kunnen verkleuren. Bijvoorbeeld doordat je valt op je tand of doordat je een klap krijgt op je gebit. Daardoor kunnen er namelijk hele kleine barstjes in het tandglazuur ontstaan. Bij de scheurtjes wordt namelijk aanslag afgezet waardoor het gebit doffer word en je last kunt krijgen van tandverkleuringen. Ook kun je op een verkeerde manier poetsen, waardoor je last kunt krijgen van je gebit. Dat is een veelvoorkomende oorzaak van het krijgen van gele, soms zelfs zwarte tanden. Tot slot kun je ook veel met je tanden knarsen, waardoor je last kunt krijgen van pijnlijke tanden.

Hoe voorkom je tandverkleuringen?

De beste manier om te voorkomen dat je tanden verkleuren is net zo simpel als effectief. Zorg dat je niet teveel kleurstoffen neemt waardoor je tanden verkleuren. Zoals eerder gezegd kun je daarbij vooral denken aan koffie, thee en producten met veel kleurstof. In een ander artikel meer informatie over wat je het beste kunt eten en drinken als je net je tanden hebt gebleekt.
Daarnaast speelt tandsteen een belangrijke rol speelt in het verkleuren van je tanden. Zo kunnen je tanden er grijzer uit gaan zien. Tot slot kun je hier zelfs zwarte tanden van krijgen.

Tandsteen verwijderaar
Tandsteen verwijderaar

Met de tandenpolijster, elektische tandsteen verwijderaar en de sonische elektrische tandenborstel kun je tandsteen voorkomen en verwijderen. Hierdoor krijg je weer wittere tanden.

Fleeck Sonische Elektrische Tandenborstel Sfeerfoto

Verder is het belangrijk om regelmatig de tandarts te bezoeken en (zelf) tandsteen te laten verwijderen. Probeer tandenknarsen te voorkomen en poets tweemaal per dag je tanden. Natuurlijk mag je best wel eens iets eten dat niet zo goed is voor je tanden en kiezen. Samenvattend kun je tandverkleuringen en zwarte tanden wel voorkomen door niet teveel te eten en drinken wat slecht is voor je tanden. Een andere tip die ook kan helpen om tandverkleuringen te beperken is door kleur- of zuur- houdende dranken te drinken door een rietje in plaats van direct uit het glas of blik.

Hoe kun je verkleurde tanden het beste oplossen?

Er zijn veel verschillende manieren om tandverkleuring op te lossen en te zorgen voor witte tanden. Denk hierbij aan het gebruik van een natuurlijke tandenbleker of tanden bleken met een tandenbleekset. Deze producten zijn veilig, goedgekeurd en getest. In een andere blog lees je alles over hoe zelf tanden bleken werkt.

Tandenbleeksets

In het kort kun je je tanden bleken met peroxide of zonder peroxide. Als je je tanden bleekt zonder peroxide word dit gedaan met een oplossing van natrium bicarbonaat en menthol. Je kunt ook je tanden bleken met peroxide (0,1%). Al deze oplossingen zijn veilig en tasten het glazuur niet aan. Alleen de bovenste verkleuring word weggehaald. Daarom moet je het dus wel goed bijhouden. Als je stopt met bleken, worden je tanden langzaam weer wat geler. In een andere blog staat alles over hoe lang je tanden wit blijven na bleken.

Tandenbleeksets

Natuurlijke tandenbleker

Tevens kun je ook met charcoal, een natuurlijke tandenbleker, op een natuurlijke manier wittere tanden krijgen. De activated charcoal hecht zich aan oppervlakkige verkleuringen. Daarna kun je deze er met een goede bamboe tandenborstel af poetsen. Zo krijg je op een natuurlijke manier wittere tanden met dit zwarte poeder.

Charcoal poeder

Bij zwarte tanden naar de tandarts

Als je last hebt van gevoelige tanden of zwarte tanden kun je het beste naar de tandarts gaan. De tandarts is een specialist als het aankomt op zwarte tanden en kan een goede inspectie doen van jouw gebit. Zo kan de tandarts oplossingen bieden om tandverkleuringen op te lossen als je last hebt van gevoelige tanden. Daarnaast kun je inwendige tandverkleuringen ook door een tandarts op laten lossen.

Niet naar een tandenbleker gaan

Hoewel sommige tandenblekers beweren dat zij een specialist zijn in tanden polijsten en tanden bleken, zijn ze hier niet officieel gediplomeerd voor. Daarnaast maken ze gebruik van dezelfde materialen en producten als een betrouwbare online webwinkel. Dit moet volgens de wet. Alle tandenblekers en webwinkels mogen maar maximaal 0,1% waterstofperoxide gebruiken. Daarnaast betaal je ook erg veel om naar een tandenbleker te gaan, moet je langsgaan om een afspraak te maken en kun je maar op 1 dag je tanden bleken. Wij hebben meer informatie waarom je voor witte tanden beter niet naar een (fysieke) tandenbleker kunt gaan.


Veelgestelde vragen

Hoe krijg je tandverkleuringen?

Je kunt op verschillende manieren tandverkleuringen krijgen. Zo kun je uitwendige tandverkleuringen krijgen door eten, drinken en/of roken. Daarnaast kan de tandzenuw ontstoken zijn en kun je een inwendige tandverkleuring krijgen.

Hoe voorkom ik tandverkleuringen?

Door goed je tanden te poetsen en niet te veel producten te nuttigen met veel kleurstoffen, kun je tandverkleuringen voorkomen. Daarnaast kun je zelf tandsteen verwijderen en is het verstandig regelmatig de tandarts te bezoeken.

Kan ik zelf gele tanden wit krijgen?

Je kunt zelf tandverkleuringen tegengaan door goed je tanden te poetsen. Daarnaast kun je je tanden bleken met een tandenbleekset of een natuurlijke tandenbleker. Let hierbij goed op de veiligheid van de producten.

Wat kan ik het beste doen bij gevoelige tanden?

Als je last hebt van gevoelige tanden, kun je het beste naar de tandarts gaan. De tandarts is een specialist en kan goed de gezondheid van jouw gebit beoordelen, ook als je wittere tanden wilt.

MEEST VERKOCHT
ANDERE BLOG

Kun je een dode tand bleken?

Als je een ongeluk hebt gehad, zoals een klap tegen de tand, kan het zijn dat er een stuk tand is afgebroken of dat je zelfs een dode tand hebt. Je kunt ook last krijgen van een dode tand zonder dat je het merkt. Een dode tand geeft vaak klachten. Het belangrijkste symptoom is een veranderde tandkleur. Soms kan het gepaard gaan met pijn of klopgevoeligheid.

(meer…)