Er zijn de laatste tijd veel zogehete “tandenblekers” of “bleeksalons” die stralend witte tanden beloven zonder gevaar. Maar is een bezoek bij zo’n tandenbleker goed of slecht? Vaak beweren deze bleeksalons dat zij dé tandenbleker zijn. Daarnaast geven zij advies over of je wel of niet zelf je tanden kunt bleken. Wij zochten het voor je uit en zetten alle wet – en regelgeving voor je op een rijtje. Zo weet je of je een bezoek aan een tandenbleker (of bleeksalon) goed of slecht is.
Inhoudsopgave
Zijn bleeksalons of tandenblekers betrouwbaar?
Hoewel vele bleeksalons beweren dat zij dé tandenbleker zijn, is de betrouwbaarheid in twijfel te trekken. De ene tandenbleker maakt het nog bonter dan de ander. Zo beweert een bleeksalon dat zij dé tandenbleker zijn en dat je maar beter niet zelf je tanden kunt bleken. Waarom dan niet? Ze leggen bijvoorbeeld uit dat de werkzame stof in tandenbleekproducten waterstofperoxide is. Daarom zouden bleekmiddelen met maar maximaal 0,1% waterstofperoxide niet zo goed werken. Daarnaast zijn de producten niet veilig omdat sommige webshops zich niet aan de regels houden. Daarom kun je maar beter niet je tanden laten bleken bij een bleeksalon of een zelfbenoemde tandenbleker. Het merkwaardige is dat tandenblekers zich aan de wet moeten houden en ook maar maximaal 0,1% peroxide mogen gebruiken. De betrouwbaarheid van zo’n tandenbleker is door dergelijke statements erg twijfelachtig.
De waarheid over tandenblekers en webshops
De waarheid is heel simpel: iedereen moet zich aan de Europese wet – en regelgeving uit 2012 houden. Deze stelt dat alle bleeksalons, beautysalons én webshops maar maximaal 0,1% waterstofperoxide mogen verkopen. Dat betekent dus dat een tandenbleker dezelfde producten moet gebruiken als een webshop. Het NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit) zegt dat bij het “gebruik van tandenbleekmiddelen van 0 tot 0,1% waterstofperoxide je tanden geen gevaar lopen”.
Dit is ook wat het NVWA erover zegt:
“Is een tandbleekmiddel dat ik via een webshop koop veilig?Als u een tandbleekmiddel via een webshop koopt dan is dit middel veilig als het waterstofperoxidegehalte maximaal 0,1% is. Webshops vermelden niet altijd het aanwezige percentage waterstofperoxide. De kans dat u een product koopt met meer dan 0,1% waterstofperoxide is daarom aanwezig. Dit product is dan niet veilig voor uw gezondheid”.
Als de webshop de producten dus heeft laten testen én beschikt over de juiste certificaten, kun je dus volkomen veilig zelf je tanden bleken. Tanden Bleken Thuis heeft alle producten laten testen en al onze producten bevatten niet meer dan 0,1% waterstofperoxide. Onze producten zijn dus 100% veilig. Al onze producten zijn geregistreerd bij het CPNP, CE & FDA keurmerk. Al deze keurmerken waarborgen de kwaliteit én veiligheid van de producten. Op deze manier kun je dus veilig je tanden bleken. Lees in deze blog alles over hoe je veilig je tanden kunt bleken. Daarnaast blijkt uit recent onderzoek dat je ook goed wittere tanden kunt krijgen als de producten non-peroxide zijn.
Wat is het verschil tussen een tandenbleker en een webshop?
Nu je dus weet dat een tandenbleker of bleeksalon precies dezelfde hoeveelheid waterstofperoxide mag gebruiken als een webshop, vraag je jezelf af: wat is het verschil tussen een tandenbleker of een webshop? Bij een tandenbleker of bleeksalon laat je je tanden bleken (met dezelfde producten) en moet je een afspraak maken. Daarnaast betaal je bij een tandenbleker veel meer dan als je thuis je tanden bleekt. Bij een tandenbleker betaal je de huur van een vestiging, de kosten van apparatuur, personeel wat rondloopt, parkeerplekken en hun marketing. Daarnaast kun je vaak maar een aantal sessies je tanden bleken. Als je liever zelf wilt bepalen waar en wanneer je je tanden wilt bleken, kun je beter thuis je tanden bleken. Tot slot: als je thuis je tanden bleekt ben je veel goedkoper uit.
Waarom is thuis tanden bleken niet zo duur?
Bij een goede webshop kun je veilige producten krijgen met een duidelijke, Nederlandstalige handleiding. De handleidingen van Tanden Bleken Thuis zijn samengesteld op advies van een tandarts en mondhygiënist. Op deze manier kun je veilig witte tanden krijgen, voor een zeer betaalbaar tarief.
Je betaalt voor de veilige producten en niet voor een vestiging, apparatuur of (onopgeleid) personeel.
Zelf bepalen wanneer je je tanden bleekt
Bij een bleeksalon of een tandenbleker lig je vaak met meerdere mensen in een grote zaal met je mond open. Je kunt meerdere sessies achter elkaar ondergaan. Daarnaast moet je hiervoor langskomen en ligt lange tijd met je mond open te kijken naar een tv-scherm. Tenslotte kun je “luxe behandelingen” ondergaan, met producten met dezelfde hoeveelheid waterstofperoxide als bij een webshop. Het is uit onderzoek gebleken dat het veel effectiever is om tandenbleeksessies te herhalen. Daarnaast kun je zelf bepalen wanneer je je tanden bleekt, tijdens je favoriete Netflix serie bijvoorbeeld. Zonder al die toeschouwers. Daarnaast hoef je niet elke keer te betalen voor een bleeksessie. Je kunt met een veilige tandenbleekset meerdere keren je tanden bleken.
Ga naar een tandarts bij een pijnlijk gebit
Als je last hebt van een pijnlijk gebit – dus gevoelige tanden en/of pijnlijk tandvlees – raadpleeg dan altijd je tandarts hoe je je tanden kunt (laten) bleken. Een extra detail over het personeel bij een beautysalon of tandenbleker: ze zijn vaak niet extra opgeleid voor tanden bleken of tanden polijsten. Als je je tanden wilt laten bleken of polijsten door opgeleid personeel kun je het beste naar een mondhygiënist of tandarts gaan. Zij zijn de enige die speciaal zijn opgeleid voor tanden bleken of tanden polijsten. Daar betaal je dan ook veel meer voor.
Bleken bij een tandenbleker of zelf je tanden bleken?
Als je witte tanden wilt kun je naar een tandenbleker gaan of zelf je tanden bleken. De tandenbleker moet volgens de wet hetzelfde gehalte waterstofperoxide hanteren als dat je zelf thuis je tanden bleekt. Als je het fijn vind om een afspraak te maken, je tanden te laten bleken en relatief veel te betalen kun je het beste naar een tandenbleker gaan. Daarentegen kun je ook zelf je tanden bleken met veilige producten. Zo kun je zelf beslissen wanneer je wittere tanden wilt krijgen, met betaalbare producten. Daarnaast is het ook veel effectiever om meerdere keren je tanden te bleken dan op 1 dag. Alleen de tandarts mag hogere percentages waterstofperoxide gebruiken. Daarentegen betaal je daar veel meer voor. Tot slot kun je ook je tanden bleken bij een drogist als Kruidvat of Etos. Lees in een ander artikel waarom je beter niet je tanden kunt bleken met een product van de Kruidvat of Etos.
Veelgestelde vragen
Een tandenbleker moet volgens de wet hetzelfde gehalte waterstofperoxide (werkzame stof) gebruiken als dat je thuis je tanden bleekt. Helaas betaal je bij een tandenbleker vaak meer dankzij de kosten die zij moeten maken (pand, personeel, parkeerplek).
Als je zelf je tanden gaat bleken is het belangrijk om producten te gebruiken met maximaal 0,1% waterstofperoxide. Als de producten zijn getest en voldoen aan deze wetgeving, zijn de producten veilig om wittere tanden te krijgen.
Een tandenbleker en een webwinkel mogen hetzelfde gehalte peroxide (bleekstof) hanteren. Bij een tandenbleker moet je langsgaan voor een afspraak en kun je op 1 dag 1 of meerdere keren je tanden bleken. Het is ook vaak wat duurder. Als je zelf je tanden bleekt, kun je meerdere keren je tanden bleken op verschillende dagen. Dit is vaak wat goedkoper.
Als je zelf je tanden bleekt betaal je NIET voor een vestiging, apparatuur of personeel. Je betaalt voor de producten zelf. Hierdoor zit er een prijsverschil tussen een tandenbleker of zelf je tanden bleken.