Een witte vlek op je tanden is heel irritant. Het valt op, zeker als het vlekje zichtbaar is en op de voortanden zit. Deze witte vlekken kunnen door verschillende dingen ontstaan. Zo kan het komen door een medische oorzaak, zoals een genetische afwijking of onvoldoende glazuurvorming. Daarnaast kan het ook komen doordat je tandglazuur beschadigt is. Je hoeft je hierover niet veel zorgen te maken, want vaak is er iets aan te doen.
Inhoudsopgave
Wat bedoelt men met witte aanslag?
Witte aanslag of witte vlekjes zijn doffe plekken op het tandglazuur die poreus zijn geworden. Vaak zijn ze zichtbaar op de hoektanden of voortanden. Op zowel de bovenste als onderste tanden kan deze witte aanslag voorkomen. Het is een vlekje dat anders kleurt dan de rest van het gebit: het is een stuk witter dan de rest van de tand. De vlekjes worden extra goed zichtbaar als je op de tanden blaast of na het sporten. De tanden drogen dan uit en de vlekken zijn beter te zien.
Oorzaken van witte vlekjes op de tanden
Witte vlekjes op je tanden kunnen verschillende oorzaken hebben. Vaak worden witte vlekken veroorzaakt doordat tandglazuur niet goed ontwikkelt. Deze ontwikkelstoornis kan worden veroorzaakt doordat je een keer op je mond bent gevallen, maar ook door medicijnen, veel fluoride of een erfelijke oorzaak. Ook kan het komen doordat je vroeger een beugel hebt gehad. Daardoor kon je met de tandenborstel niet op alle plekken komen. Daarom adviseren wij altijd om na het dragen van een beugel 1 maand te wachten met het bleken van je tanden. De kleurverschillen zijn vaak dan weer hersteld. Het gebruik van teveel fluoride kan er ook voor zorgen dat witte vlekjes ontstaan. Dit heet fluorose.
Andere oorzaken voor witte vlekjes of witte aanslag op de tanden zijn:
- Incomplete glazuurvorming of extra aanmaak van tandbeen door een
trauma (zoals een val of stoot op de mond) - Soms is een tandverkleuring ook genetisch bepaald
- Ook koorts en virussen kunnen een tandglazuur defect veroorzaken
- Tekort aan bepaalde voedingsstoffen (zoals calcium) waardoor
problemen bij tandglazuurvorming kunnen optreden - Het gebruik van antibiotica
- Slapen met je mond open; dit droogt het tandglazuur uit
- Eten/drinken van producten met veel suikers en/of zuren
Waar komen witte vlekjes op tanden vaak voor?
Witte vlekjes komen meestal voor op de voortanden. In de meeste gevallen gaat het om een soort ontkalkingsvlekken. Zoals gezegd, kan deze verschillende oorzaken hebben. Ze ontstaan meestal doordat bacteriën in de mondholte suikers in voeding omzetten tot een zuur. Het zuur kan het tanglazuur aantasten. Een andere naam voor deze witte vlekken op de tand zijn ontkalkingsvlekken.
Vlekjes ontstaan dus doordat het tandglazuur op die plek poreuzer is geworden. Deze poreuze plekken zien er witter uit dan het omringende tandglazuur. Dit komt doordat deze plek meer licht weerkaatst dan omliggende plekken die niet poreus zijn. Deze poreuze plek ziet er daardoor wit uit. Deze witte vlekken kunnen er op den duur ook bruiner uit gaan zien.
Beginnende gaatjes
Een beginnend gaatje is dof van kleur en kan er ook uitzien als een wit vlekje. Als het vlekje er dof uitziet, is het gaatje actief en kan het vlekje het tandbeen binnendringen. Het tandglazuur wordt poreus doordat er zuren inwerken op het tandglazuur. Dit hoeft niet te betekenen dat je een gaatje krijgt, want het glazuur is ook vaak in staat zichzelf weer te herstellen.
Als het vlekje glanst heeft het tandglazuur zich weer hersteld. Als het vlekje lang genoeg word blootgesteld aan zuren, kan het tandglazuur niet meer herstellen. In dat geval zal de witte vlek uitgroeien tot een gaatje. Een beginnend gaatje kan zich nog op natuurlijke wijze herstellen. Zo helpt het om je tanden niet teveel bloot te stellen aan zuren. Het helpt hierbij om natuurlijke producten te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan activated charcoal, oil pulling of charcoal tandpasta. Deze natuurlijke producten helpen de PH waarde in je mond te herstellen en je tandglazuur te beschermen tegen zuren.
Witte vlekken op tanden na beugel verwijderen
Regelmatig ontwikkelen mensen witte vlekjes die zijn ontstaan door een (blokjes)beugel. Het is namelijk lastig om tanden te poetsen rondom de blokjes en daarom kunnen er witte vierkantjes te zien zijn. Daarom adviseren wij om altijd een maand te wachten nadat de beugel eruit is gehaald. Dit kan kleurverschillen voorkomen. Mocht je toch witte vlekken op je tanden hebben na het dragen van een beugel, kun je het beste met je orthodontist contact opnemen.
Ook bepaalde ademhalingsziekten (COPD of astma) kunnen ervoor zorgen dat er witte vlekken ontstaan. Mensen met deze ziektes ademen sneller door de mond omdat ze benauwd zijn. Hierdoor kan het tandglazuur sneller uitdrogen en er witte vlekjes ontstaan.
Witte vlekjes weg (laten) halen
Alleen in uitzonderlijke gevallen zijn witte vlekken op je gebit schadelijk. In veel gevallen zijn witte vlekken dus niet schadelijk en je kunt dit makkelijk voorkomen. Als je je tanden goed blijft poetsen en je gebit regelmatig laat controleren door de tandarts zijn witte vlekken in de meeste gevallen niet schadelijk. Je kunt wel besluiten om de witte vlekken weg te halen.
Bij de tandarts zijn er verschillende manieren voor. Je kunt ook zelf op een veilige manier witte vlekken van je tanden verwijderen. Wil je het liever laten weghalen? Neem dan een bezoekje aan de tandarts.
Tanden bleken
Als je je tanden gaat bleken met veilige producten, kun je op een veilige manier je tanden bleken. Het is een stuk goedkoper dan facings of een dure behandeling bij de tandarts. Vaak kun je door nauwkeurig je tanden te bleken een goed resultaat bereiken en de witte aanslag en witte vlekjes op je tanden verwijderen. Zo kun je met veilige producten, zoals onze tandenbleeksets, die maar maximaal 0,1% waterstofperoxide bevatten, wittere tanden krijgen. Zo krijg je wél wittere tanden, maar kan je tandglazuur ook nog prima herstellen van de bleeksessie. Met hogere percentages waterstofperoxide is dat dus een stuk lastiger. Zo kun je op een veilige manier witte vlekjes op je tanden verwijderen. Lees waarom het ook belangrijk is om niet te roken na het tanden bleken.
Veelgestelde vragen
Het krijgen van witte vlekjes kan meerdere oorzaken hebben. Het kan komen door natuurlijke slijtage van het tandglazuur, het gebruik van medicatie of een traumatische gebeurtenis. De witte plekjes op de tanden kunnen al aanwezig zijn, maar door het drinken van kleurhoudende dranken als rode wijn, koffie op thee vallen ze meer op. Ook bij een droge mond of verkoudheid vallen vlekjes meer op.
Als het witte vlekje glanst heeft het tandglazuur zich weer op natuurlijke wijze hersteld. Als het vlekje te lang word blootgesteld aan suikers en zuren, kan het tandglazuur zich niet meer herstellen. Het is raadzaam om producten te gebruiken die de natuurlijke zuurgraad in de mond herstellen, zoals activated charcoal.
Regelmatig krijgen mensen witte vlekken op de tanden na het dragen van een (blokjes)beugel. Dat komt doordat het tandglazuur onder de blokjes niet goed kan worden schoongemaakt. Experts adviseren om te wachten met tanden bleken tot de kleurverschillen miniem zijn. Dit herstelt weer natuurlijk en duurt vaak 1 maand.
Vaak zijn witte vlekjes op de tanden niet schadelijk. Je kunt witte vlekjes laten verwijderen door een tandarts. Als je liever zelf witte vlekjes wilt verwijderen, kun je met veilige producten je tanden bleken. Dit kan een uitkomst bieden en mooi resultaat geven. Let goed op de veiligheid en het waterstofperoxidegehalte van de producten. Des te lager het percentage, des te minder het tandglazuur zal worden aangetast.