GRATIS VERZENDING + CADEAUTJE VANAF €50 VOOR 23:30 UUR BESTELD = MORGEN IN HUIS BEOORDEELD MET EEN 9.2 OP TRUSTPILOT

GRATIS VERZENDING + CADEAUTJE VANAF €50 VOOR 23:30 UUR BESTELD = MORGEN IN HUIS BEOORDEELD MET EEN 9.2 OP TRUSTPILOT

Zo verwijder je aanslag van je tanden na rode wijn

Of het nu weekend is, je naar een verjaardag gaat of op een terras zit: een wijntje drinken kan erg lekker zijn. Helaas krijg je van (rode) wijn vaak een aanslag op je tanden. Volgens onderzoek is dit zelfs de nummer 1 veroorzaker van gele tanden. Toch wil je liever een Merlot of Pinot Noir drinken zonder dat je tanden geel worden.

Vlekken op tanden na drinken rode wijn

Hieronder vind je zeven trucs om je tanden wit te houden – zelfs tegen de grote vijand van witte tanden: rode wijn. Lees snel verder hoe je witte tanden kunt krijgen en gewoon jouw Pinot Noir of Merlot kan blijven drinken. In een andere blog meer informatie over wat je het beste kunt eten of drinken na tanden bleken.

1. Borstel je tanden niet net na het drinken van rode wijn

Deze tip is gelijk een opvallende: poets niet gelijk na het drinken van rode wijn je tanden. Anders gezegd zorg ervoor dat je net voor het slapen gaan geen rode wijn drinkt. Het lijkt misschien verleidelijk om je tanden te poetsen als je je paars getinte tanden ziet na het drinken van een glas van je favoriete Merlot of Pinot Noir. Tandartsen zeggen dat als je je tanden direct poetst na het drinken van rode wijn je tanden kan beschadigen, omdat de hoge zuurgraad van wijn je tanden gevoelig maakt voor slijtage. Het speeksel in je mond reinigt je gebit op natuurlijke wijze. Daarom kun je beter minimaal een uur tot twee uur wachten met je gebit poetsen als je (rode) wijn drinkt. Wat je ook kunt doen: je kunt je tanden een (paar) uur poetsen voor je wijn gaat drinken. Wijn kleeft namelijk vast aan tandplak, dus als je tandplak verwijdert voor je je favoriete Merlot gaat drinken, verklein je de kans op vlekken op je tanden na (rode) wijn.

Rode wijn drinken tanden voor het tanden poetsen

2. Drink bruisend water

Het drinken van bruisend water (water met bubbels) tussen de glazen wijn door zorgt er niet alleen voor dat je minder aangeschoten word, maar het houd ook wijnvlekken op afstand. Spoel het rond in je mond en de belletjes verwijderen op subtiele, natuurlijke wijze tandverkleuringen.

bruisend water

3. Kaas goed om tanden wit te maken

(Rode) wijn en kaas gaan om meer dan één reden samen dan de lekkere smaakcombinatie. Door kaas te eten krijg je calcium binnen. Calcium bouwt zich op in je tanden en kleine microporiën op je tandoppervlak sluiten zich. Daardoor word het voor rode wijn veel moeilijker om je gebit te verkleuren. Zo voorkom je gele tanden door (rode) wijn.

Kaas eten tijdens het drinken van rode wijn is beter voor je tanden

4. Vezels eten

Voedsel met een hoog vezelgehalte, zoals broccoli, spruitjes en aardappelen, helpen je gebit enorm. Doordat je mond meer speeksel produceert tijdens het eten van deze voedingsmiddelen worden er meer tandverkleuringen verwijdert. Het eten van vezels is dus goed voor je gebit.

vezels eten tanden

5. Geen witte wijn na tanden bleken

Het is een fabel: witte wijn na tanden bleken zorgt er voor dat je witte tanden krijgt. Ook in witte wijn zitten veel tannines en kleurstoffen die je tanden verkleuren. Het tandglazuur van je tanden word aangetast door de zuurgraad van de witte wijn. Je kunt dus beter na tanden bleken alleen maar water drinken.  

witte wijn tanden

6. Na rode wijn: veeg het van je tanden

Ook als je die rode wijn niet kan laten staan – geen probleem. Je kunt de wijn met een papieren of satijnen doekje van je tanden afvegen. Je hebt zelfs speciale wijndoekjes. Zo kun je voor en na wijn drinken je tanden mooi helder en wit houden.

7. Niet zo zuur lachen

Voordat we deze tip prijs geven: gebruik deze truc zeer spaarzaam en voorzichtig. De hoge zuurgraad van citrusvruchten zoals limoenen kan na verloop van tijd je tandglazuur aantasten, dus gebruik dit alleen in geval van nood. Lees hier meer over het effect van alcohol op je tanden. Vraag bij de bar om een limoen en wrijf het zachtjes over je tanden en lippen en kijk hoe de vlekken verdwijnen. Zoals we zeiden: gebruik het alleen in noodgevallen.

Uiteraard helpt het ook om afwijkende mondgewoonten af te leren en een goede mondhygiëne te hanteren. Zijn je tanden toch verkleurd? In een andere blog vind je meer over hoe je tandverkleuringen kan verhelpen.

8. Wittere tanden met een bleekset

Als je regelmatig een wijntje drinkt (5-12 wijntjes per week), kun je het beste de bleekset met peroxide gebruiken. De bleekgel die hierin zit heeft een snelle werking en is ideaal bij een levensstijl waarbij je regelmatig kleurstoffen nuttigt. De bleekset met peroxide heeft bitjes die je op maat kunt maken. Mocht je willen weten welke bleekset het beste past bij jouw levensstijl? Lees dan onze blog over welke bleekset het beste bij jou past.

Tandenbleekset zonder peroxide

Veelgestelde vragen

Is rode wijn slecht voor je tanden?

In rode wijn zitten veel kleurstoffen en tannines waardoor je tandglazuur verkleurt en geel word. Experts beweren zelfs dat het de nummer 1 veroorzaker is van een geel gebit.

Hoe krijg ik minder aanslag op mijn tanden na rode wijn?

Het helpt om een stukje kaas te eten en na het drinken van een glas rode wijn je mond te spoelen met een glas water. Daarnaast kun je het beste een uur na afloop van het drinken van wijn je tanden poetsen.

Is witte wijn beter voor je tanden dan rode wijn?

Nee, niet echt. In zowel rode wijn als witte wijn zitten veel kleurstoffen die je tanden doen verkleuren.

Kan ik aanslag verwijderen van mijn tanden na rode of witte wijn?

Dat kan, het helpt zelfs om wat tandplak te verwijderen voordat je wijn gaat drinken. Wijn hecht zich namelijk aan tandplak. Na afloop van het drinken van rode wijn kun je het beste een glas water drinken.

MEEST VERKOCHT
ANDERE BLOG

Hoe lang is nodig om goed je tanden moet poetsen?

Om goed je tanden te poetsen heb je (minimaal) 2 minuten nodig. Als je een paar scheve tanden of tandvleesproblemen hebt, moet je waarschijnlijk nog langer poetsen om evenveel tandplak te verwijderen. En begreep je dat je daar meestal niet eens tandpasta voor nodig hebt?

(meer…)